De 28-jarige Fransman Emanuel Tarpin heeft een bliksemcarrière doorlopen als één van de meest exclusieve sieradenontwerpers ter wereld.

Tarpin wist de afgelopen jaren een select gezelschap van superrijken aan zich te binden.

Tegenover Business Insider vertelt Tarpin over zijn start als zelfstandig ontwerper en hoe hij de aandacht trok van popster Rihanna.

De jonge sieradenontwerper Emmanuel Tarpin woont en werkt in Parijs en heeft op 28-jarige leeftijd al een indrukwekkende staat van dienst.

Business Insider sprak met Tarpin over zijn vroege carrière en hoe hij in korte tijd één van de meest exclusieve sieradenontwerpers ter wereld werd.

Emmanuel Tarpin

Foto: Emmanuel Tarpin.

“Als kind was ik al bezeten van sieraden”, vertelt Tarpin. “Bij mode-ontwerpers is het normaal om over passie en creativiteit uit te wijden, maar als sieradenontwerper moet je tegenwoordig zeer discreet zijn. Dat vind ik wel jammer.” 

In 2014 studeerde Tarpin af aan de Haute École d’Arts Appliqués in Genève, waar hij de vakopleiding voor sieradenontwerper volgde. Daarna werkte hij voor de sieradenafdeling van luxemerk Van Cleef & Arpels, waar hij zijn technische vaardigheden verder bijschaafde. 

Maar na drie jaar werken bij Van Cleef & Arpels was hij toe aan iets nieuws. “Ik vond het frustrerend om sieraden te maken die niet mijn eigen signatuur hadden. Ik wilde voor mezelf beginnen, nieuwe dingen uitproberen en zelf dingen ontwerpen. Kortom: een eigen merk lanceren.”

 

 

In 2017 waagde Tarpin de sprong en startte hij een eigen sieradenlijn. Hij boekte een vlucht naar New York om zijn eerste ontwerp te laten zien aan grote spelers in de branche.

“Het lukte om een afspraak te maken bij veilinghuis Christie’s in New York en ik toonde ze mijn eerste eigen ontwerp. Ze waren meteen enthousiast en boden het sieraad op een veiling aan.”

De oorbellen die Tarpin had gemaakt leverden bij de veiling van Christie’s 25.000 dollar op. Christie’s omschreef Tarpin destijds als een “veelbelovende, jonge sieradenontwerper.” Vanaf dat moment ging het snel met de toen 25-jarige Fransman.

Elk ontwerp is uniek

Tarpin bouwde in enkele jaren een exclusieve clientèle op en werkt alleen op afspraak. Zijn sieraden zijn niet online of in winkels te koop. Hij heeft ook geen eigen galerie.

De Fransman benadrukt dat hij hecht aan authenticiteit. “Ik neem graag de tijd met klanten. Ik wil dat ze mijn wereld leren kennen en zien waar ik mijn inspiratie vandaan haal”, vertelt hij. “Met mijn familie heb ik altijd veel gereisd en dat geeft inspiratie. Ik ben ook dol op de natuur. Als kind ben ik opgegroeid in Annecy en dat is een omgeving met prachtige natuurgebieden.”

Tarpin gaat niet voor een hoge productie. Hij heeft naar eigen zeggen meestal een paar maanden per project nodig.

Het uitkiezen van de edelstenen is één van de belangrijke onderdelen van het creatieve proces en dat wil Tarpin zo veel mogelijk zelf doen.

Foto:  Emmanuel Tarpin

“Ik ben dol op diamant, maar ik gebruik ook vaak gekleurde edelstenen zoals smaragd en saffier, en zelfs gewonere stenen zoals toermalijn. Elk ontwerp moet uniek zijn.”

Als Tarpin een ontwerp in samenspraak met de klant heeft voltooid, geeft hij vaak ook adviezen over bijpassende kleding. “Het werkt meestal goed om sieraden bij een rustige outfit te dragen, zodat de details van het sieraad mooi uitkomen.” 

In januari 2019 won Tarpin twee internationale ontwerpprijzen. Nog in diezelfde maand werd hij gebeld door de stylist van Rihanna: de Amerikaanse superster wilde graag een paar oorbellen laten maken door Tarpin. “Zo is het begonnen, heel eenvoudig eigenlijk”, zegt Tarpin over zijn samenwerking met de rijkste vrouwelijke popster ter wereld.

 

 

In het voorjaar van 2019 liet Rihanna zich zien met een paar donkergouden oorbellen met 14-karaat diamanten, op weg naar een feestje van Beyoncé en Jay-Z, waar ze een minjurkje met luipaardmotief droeg van Alexandre Vauthier.

Vraag naar luxe sieraden stabiel in coronatijd

Anno 2020 is de wereld in de ban van de coronapandemie. Tarpin zegt dat de coronacrisis nauwelijks invloed heeft gehad op zijn activiteiten. “Wat betreft het soort dingen die ik voor mijn klanten maak, is er weinig veranderd.”

 

Emmanuel Tarpin

Foto: Emmanuel Tarpin

Gevraagd naar de financiële waarde van luxe sieraden geeft Tarpin aan dat hij weinig op heeft met juwelen als belegging. Voor hem is het ontwerpen van sieraden een kunstvorm. Hij ziet ze als “sculpturen die je kunt dragen”.

“Als ik met een ontwerp bezig ben, denk ik helemaal niet aan de waarde als belegging. Een sieraad is iets persoonlijks en intiems”, zegt Tarpin. “Misschien gaan mensen na de pandemie wel anders denken over het kopen van sieraden en kiezen ze vaker voor dingen waar ze van kunnen genieten.”

LEES OOK: 4 redenen waarom mensen horloges blijven kopen, volgens de Nederlanders achter wereldmerk Frederique Constant