Heel Frankrijk staat op z’n kop door de protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes). Maar de Franse president is nergens te bekennen.

Emmanuel Macron is al acht dagen vrijwel onzichtbaar. Tal van commentatoren stellen zondag in de media dat de in aanzien zwaar beschadigde Macron de crisis alleen nog te boven komt, als hij heel snel en heel concreet de Fransen meer koopkracht geeft.

De grote vraag is met welk geld. Volgens de Journal du dimanche moet de regering Macron nu snel op zoek naar 12 tot 15 miljard euro’s extra.

Macrons beleid van hogere belastingen uit naam van de bestrijding van klimaatsverandering, heeft half oktober via sociale media spontaan een massale protestbeweging op gang gebracht. De serie prijsverhogingen van benzine en diesel ontketende een enorme woede, vooral in gebieden buiten de grootste steden.

De regering van Macron is inmiddels teruggekrabbeld, maar de geest is daarmee niet terug in de fles. Zaterdag was al weer de vierde nationale protestdag die nog altijd zeker 136.000 mensen op de been bracht. In opiniepeilingen blijven de ‘gele hesjes’ populair ondanks de gewelddadigheden en vernielingen waarmee betogingen en blokkades soms gepaard gaan.

De omvang van de gewelddadigheden viel zaterdag in vergelijking tot een week eerder over het algemeen mee. Maar volgens een Parijse locoburgemeester, Emmanuel Grégoire, is de schade aan goederen dit weekend veel groter.

Vele honderden mensen werden zaterdagmorgen al vooraf bij controles als mogelijk verdachte relschoppers aangehouden. Er zijn zaterdag meer dan 1700 mensen gearresteerd, onder wie ruim duizend in de hoofdstad.

Meerdere bronnen hebben aan de zender BFMTV gemeld dat Macron vertegenwoordigers van onder meer vakbonden en werkgevers heeft uitgenodigd voor overleg maandag in het Élysée in Parijs. Dat overleg zou om 10.00 uur beginnen.

Ook wil Macron maandagavond om 20.00 uur met een toespraak voor de televisie het volk toespreken, bevestigden bronnen in het Élysée aan het Duitse persbureau DPA.

Franse minister: protesten 'economische ramp'

Volgens de Franse minister van Financiën zijn de gelehesjes-protesten "een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor onze economie". Dat zei Le Maire zondag, terwijl hij in Parijs enkele grote winkels bezocht, een dag na de laatste betogingen.

De protesten, nu al vier weekenden op rij, leiden ook tot massale diefstal, vernieling en plunderingen. Veel winkeliers hadden uit voorzorg hun panden dichtgetimmerd en ook grote ketens zoals Galeries Lafayette en Printemps bleven dicht terwijl ze eigenlijk hadden gerekend op een flinke decemberomzet.

Al met al hebben de protesten de winkeliers in totaal minstens een miljard euro gekost, becijferde de branchevereniging.

Ook de toeristen bleven veelal weg, meldden reisbureaus. Er waren 40 tot 50 procent minder reserveringen vergeleken met vorig jaar, liet de hotelbranche weten. Dat kwam door alle foto's en nieuwsberichten van de rellen die de wereld overgaan.

Veel musea hielden ook de deuren dicht. Nadat een golfwinkel was geplunderd, sloegen relschoppers met de golfclubs de ramen van bankbedrijven aan diggelen.