• Elon Musk is ‘heel enthousiast’ over de milieuplannen van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.
  • “Ik ben zeer optimistisch over de toekomst van duurzame energie met de nieuwe regering”, zegt de steenrijke CEO van Tesla en SpaceX tegen Fortune.
  • Direct na zijn inauguratie tekende Biden decreten om terug te keren in het klimaatakkoord van Parijs en te stoppen met de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL.

Elon Musk is ‘heel enthousiast’ over de nadruk die president Joe Biden wil leggen op milieubeleid. Musk wil regeringsinitiatieven steunen op het gebied van groene energie en het bestrijden van klimaatverandering, zei de CEO van Tesla tegen Fortune Magazine.

De oprichter van Tesla, SpaceX en The Boring Company wisselt de laatste weken stuivertje met CEO Jeff Bezos van Amazon wat betreft de positie van rijkste man ter wereld. Musk zoekt naar meer manieren om zijn enorme fortuin in te zetten, naast zijn ultieme droom van het vestigen van een menselijke kolonie op Mars.

Musk kondigde onlangs aan dat hij een prijs van 100 miljoen dollar uitlooft aan het bedrijf of de startup die het beste plan heeft voor een technologie om CO2 en andere broeikasgassen op te vangen uit de lucht. 

Biden heeft in zijn campagne beloofd dat hij “de federale uitgaven voor het opvangen van CO2 wil verdubbelen en stimulerende belastingmaatregelen wil nemen” en ook “onderzoek wil blijven financieren”.

“Ik vind dat geweldig. Ik ben zeer optimistisch over de toekomst van duurzame energie met de nieuwe regering”, zei Musk tegen Fortune over de plannen van Biden. Hij grapte daarbij dat hij contact wil opnemen met de regering, maar weet dat ze de eerste vijf weken erg druk zullen zijn. “Niet dat we zelfgenoegzaam moeten worden ofzo, maar we hebben met de nieuwe regering wel de wind mee wat betreft het oplossen van de klimaatcrisis.”

De wetenschappelijke en zakelijke projecten van Musk kunnen een enorme boost krijgen nu de regering van Biden zich op groene innovatie gaat richten, zeker als er belastingvoordelen komen voor investeringen in nieuwe technologieën en als meer bedrijven worden aangemoedigd de markt voor elektrische voertuigen te betreden.

Want Tesla profiteert niet alleen met de eigen elektrische auto’s van een milieubewust regering, maar ook door het produceren en verkopen van zonnepanelen, energieopslagproducten en lithium-ion-batterijen, merkte Matthew DeBord van Business Insider onlangs al op.

Lees ook op Business Insider

Republikein of Democraat?

Volgens Fortune heeft Musk in het recente verleden met politici van zowel de Republikeinen als de Democraten samengewerkt. Daardoor rees de vraag of hij op Joe Biden of Donald Trump zou stemmen.

Musk nam kort nadat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis plaats in twee adviesdraden, maar stapte op toen Trump zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs.

Al op de middag direct na zijn inauguratie tekende Biden een serie aan het klimaatgerelateerde decreten. Zo keert de VS terug in het klimaatakkoord van Parijs, maakte hij een eind aan het offshore-boren binnen de poolcirkel en trok hij de toestemming in voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL. 

Tijdens de campagne van 2020 doneerde Musk de maximaal toegestane hoeveelheid aan senatoren van beide partijen die zitting hebben in voor zijn zaken belangrijke comités. Daaronder de Republikeinse senatoren Thom Tillis, John Cornyn, Dan Sullivan en Joni Ernst en de Democratische senatoren Jeanne Shaheen, Gary Peters en Chris Coons, blijkt uit gegevens van de Federal Election Commission.

LEES OOK: Elon Musk is de rijkste mens ter wereld, maar hij wil al zijn bezittingen van de hand doen om naar Mars te kunnen