Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
6:22
  • De Twitter-volgers van Elon Musk zijn waarschijnlijk voor 70 procent nep- of spamaccounts, zeggen twee onderzoeksgroepen.
  • Hun analyse deelde gebruikers in op basis van 17 waarschuwingssignalen die wijzen op verdachte accounts.
  • Twitter beweert dat slechts 5 procent van alle accounts op het platform nep- of spamaccounts zijn. Musk betwist dit en laat de beoogde overname van Twitter erop hangen.
  • Lees ook: Hoe Twitter kan profiteren van de magie van Elon Musk

Twee onderzoeksgroepen beweren dat meer dan 70 procent van de 93 miljoen Twitter-volgers van Elon Musk waarschijnlijk nep- of spamaccounts zijn. Dit publiceerden de groepen zondag in een gezamenlijk verslag.

De twee groepen, SparkToro en Followerwonk, zeggen dat hun definities van “nep” en “spam”-accounts misschien niet dezelfde zijn als die van Twitter.

Ze gebruikten een systeem van 17 waarschuwingssignalen. Dit is gebaseerd op een algoritme dat door 35.000 nep Twitter-accounts liep die door SparkToro waren gekocht en 50.000 accounts die de teams als niet-spam markeerden.

Als een volger van techmiljardair en Tesla-baas Musk werd gemarkeerd voor meerdere spamsignalen, beoordeelden ze het account als van lage kwaliteit of nep.

Nepaccounts in cijfers

Bij het analyseren van alle bijna 100 miljoen volgers van Musk ontdekten de onderzoekers dat 73 procent spamgerelateerde trefwoorden op hun profielen heeft. 71 procent gebruikt locatiedata die niet overeenkomen met een bekende plaatsnaam.

En 41 procent van deze accounts heeft gebruikersnamen die overeenkomen met spampatronen, aldus de onderzoekers. Opmerkelijk is ook dat 69 procent al meer dan 120 dagen inactief is.

De onderzoeksgroepen wezen er ook op hoe 83 procent van de volgers van Musk een "verdacht klein aantal volgers" heeft, en dat 78 procent een "ongewoon klein aantal accounts" volgt.

Onderzoeker Rand Fishkin van SparkToro zei tegen Insider dat wat je als een "klein aantal" volgers definieert, afhankelijk is van het gebruikte algoritme. "Bijvoorbeeld, een account dat ouder is of dat meer tweet, kan een hogere drempel voor een gebruikelijk aantal volgers hebben dan een nieuwer account dat minder tweet", schrijft hij in een e-mail.

De teams namen ook de ouderdom van Twitter-accounts mee, hoe vaak een account een tweet plaatst over een langere periode en of het de standaardprofielfoto van Twitter gebruikt.

SparkToro zegt dat het nepaccounts definieert als "accounts waarbij niet regelmatig een mens persoonlijk de inhoud van de tweets samenstelt, actief is op de tijdlijn of betrokken is bij het Twitter-ecosysteem."

Twitter definieert daadwerkelijke, dagelijkse actieve gebruikers als "mensen, organisaties of andere accounts die hebben ingelogd of op een andere manier zijn geverifieerd en toegang hadden tot Twitter op een bepaalde dag" via betaalde producten van Twitter of platforms die advertenties tonen. Dit staat bij de toelichting op de financiële resulaten van Twitter over het eerste kwartaal van dit jaar.

Het bedrijf heeft geen volledige openheid gegeven over de gebruikte methode voor het classificeren van nep- of spamaccounts.

SparkToro beweert in zijn analyse dat sommige van de "nepaccounts" volgens zijn definitie niet noodzakelijk problematisch zijn. Het doelt hierop bots die voorpaginanieuws verzamelen of die foto's en links van restaurants over de hele wereld tweeten.

Maar de meeste van de gemarkeerde spamaccounts maken zich volgens de onderzoekers schuldig aan het verspreiden van propaganda en desinformatie, cybercrime, het manipuleren van aandelen en cryptovaluta, en doen pogingen om andere gebruikers lastig te vallen.

De onderzoeksgroep merkte ook op dat de gebruikte analysemethode actieve gebruikers zou kunnen onderwaarderen die niets twitteren, maar alleen door hun tijdlijnen bladeren. Maar aan de andere kant denken de onderzoekers dat het ook mogelijk is dat sommige geavanceerde spamaccounts niet worden ondekt.

Per saldo zijn de onderzoekers van mening dat hun analyse uitgaat van een "conservatieve" schatting van wat een nep- of spamaccount is.

Beoogde overname van Twitter door Musk

Het rapport over de Twitter-account van Musk komt vlak nadat de techmiljardair aangaf dat hij de beoogde overname van Twitter voor 44 miljard dollar pauzeert. Als reden hiervoor verwees Musk naar twijfels over de bewering van Twitter dat minder dan 5 procent van de gebruikers nep is.

De aankondiging van Musk leidde tot een verhitte online discussie met topman Parag Agrawal van Twitter, waarin laatstgenoemde de cijfers van Twitter verdedigde en tweette dat het een half miljoen spamaccounts per dag schorst.

Musk reageerde met een poep-emoji en vroeg zich af hoe adverteerders bij Twitter zouden weten wat hun reclamebestedingen opleveren. Een analistenbureau zei dat de schijnbare aarzeling van Musk om Twitter te kopen een manier zou kunnen zijn om een lagere prijs te bedingen of zich terug te trekken uit de deal.

Maar Twitter zei op dinsdag dat het vasthoudt aan de overnameprijs die oorspronkelijk met Musk was overeengekomen.

Musk heeft zelf onlangs toegegeven dat de cijfers van zijn eigen Twitter-account opgeblazen kunnen zijn.

In een toespraak op een techconferentie in Miami wees Musk er maandag op dat een van de meest gelikete tweets op het platform (zijn eigen tweet over het kopen van Coca-Cola) 4,8 miljoen likes heeft, terwijl Twitter uitgaat van in totaal 217 miljoen actieve gebruikers.

Musk zei dat zijn zorgen liggen bij de vraag of de aannames van Twitter over het aantal nepaccounts in de juiste orde van grootte liggen. "Iets klopt hier niet en mijn zorg hier is niet is het 5, of 7 of 8 procent, maar is het potentieel 80 of 90 procent bots?", zei hij.

De schattingen van SparkToro en Followerwonk zeggen dat ongeveer 19 procent van de actieve Twitteraccounts waarschijnlijk spam- of nepaccounts zijn. Dit baseren de twee groepen op een steekproef van 44.058 willekeurige accounts.

De onderzoekers zeggen dat het niet ongebruikelijk is dat prominente of grote Twitter-accounts zoals die van Musk een hoog aantal nepvolgers hebben. SparkToro's tool die volgers op echtheid checkt, zegt dat bijna de helft van de volgers op de Twitter-account van president Joe Biden nep zijn.

In oktober 2018 voerde SparkToro ook een analyse uit voor de Twitter-account van president Donald Trump, die vergelijkbaar is met de analyse die is uitgevoerd op de account van Musk. Het bedrijf ontdekte dat 61 procent van de volgers van Trump bots, spam, propaganda of inactieve accounts waren.

Lees meer over Elon Musks overname van Twitter: