• Elon Musk is niet langer de rijkste persoon ter wereld.
  • De techmiljardair heeft zijn vermogen in de eerste week van maart met 27 miljard zien dalen na een grote koersdaling van Tesla.
  • Aandelen van bedrijven die elektrische auto’s produceren, hebben een zware week achter de rug na een enorme stijging aan het begin van het jaar.

Aandelen van bedrijven die elektrische auto’s produceren, zitten dit jaar aardig in de lift. Maar afgelopen week ging het even goed mis.

Onder meer het aandeel Tesla deed een flink stap terug. Voor Tesla-topman Elon Musk betekende dit dat zijn vermogen met 27 miljard dollar slonk, blijkt uit de Billionaires Index van Bloomberg.

Het aandeel Tesla verloor meer dan 16 procent in de eerste week van maart en dat gold ook voor de rijkdom van Musk (tenminste op papier). Musk is niet alleen de CEO van Tesla, maar ook de grootste aandeelhouder van de maker van elektrische auto’s.

Met 157 miljard dollar heeft Musk nu zo’n 20 miljard dollar minder vermogen dan oprichter Jeff Bezos van Amazon, die momenteel weer de rijkste persoon ter wereld is.

Gelukkig voor Musk werden de verliezen van Tesla deels gecompenseerd door de aanhoudende winsten voor SpaceX, het ruimtevaartbedrijf waar hij ook een enorm belang in heeft. SpaceX sleept telkens nieuwe investeringen binnen en krijgt daarmee een hogere waardering.

Tesla was niet de enige producent van elektrische auto’s die afgelopen week verlies leed op de beurs. De Chinese startup Nio verloor 40 procent van zijn waarde ten opzichte van het hoogtepunt in februari en concurrenten als XPeng en Li Auto noteerden vergelijkbare verliezen. Ook bedrijven als Canoo, Nikola, Lucid en Fisker kregen afgelopen week flinke klappen

Analist Dan Ives van Wedbush Securities zegt dat de recente koersval duidt op “toenemende zorgen” onder beleggers, maar waarschijnlijk geen totale implosie zal blijken.

Lees meer over Tesla en andere producenten van elektrische auto’s: