“Zelfs als een wereldwijde recessie de economie treft, verwachten wij ongeveer 50 procent meer auto’s af te leveren dan vorig jaar.” Dit zei topman Elon Musk van Tesla woensdagavond tijdens de presentatie van de cijfers over de laatste drie maanden van 2018.

De groei van de productie van van elektrische auto’s zou zelfs ruim boven die 50 procent kunnen uitkomen, voegde hij toe. “Ook in moeilijke economische tijden. Maar 50 procent groeien is natuurlijk al waanzinnig,” zei hij.

Tesla leverde bijna een kwart miljoen voertuigen af in 2018. Dat is meer dan in enig jaar in de geschiedenis van Tesla.

Als de prognose van Musk voor de productie van 2019 uitkomt, rollen er dit jaar bijna 370.000 auto’s van de band, versus ruim 245.000 in 2018.

De productiegroei in 2018 was natuurlijk al imposant. De nieuwe voorspellingen zijn ook niet mis. Maar Tesla heeft al vaak ambitieuze productiedoelen gemist. Zo zei de autofabrikant in 2016 nog een half miljoen auto’s te zullen produceren in 2018. Maar Tesla eindigde dus op ongeveer de helft van die doelstelling.

Tesla maakte woensdag de resultaten over het vierde kwartaal van 2018 bekend. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,93 dollar per aandeel. Financiële analisten hadden gerekend op 2,10 dollar per aandeel en waren dus teleurgesteld. De omzet kwam in de slotmaanden van 2018 uit op 7,2 miljard dollar, een fractie hoger de waar analisten op hadden gerekend.

Het aandeel Tesla daalde in de nabeurshandel. Het bedrijf maakt woensdag ook bekend dat financieel topman Deepak Ahuja opstapt. Dat is al voor de tweede keer, want Ahuja vertrok in 2015 ook al eens bij Tesla, om later weer terug te keren.

Lees ook op Business Insider

Twee weken geleden vertelde Tesla nog 3.000 medewerkers te moeten ontslaan. Dit in een poging winstgevender te zijn en de Tesla Model 3 betaalbaar te houden. De Model 3 moet uiteindelijk een elektrische auto voor de middenklasse worden, met een prijs van rond de 35 duizend euro. Maar dit jaar komen eerst duurdere versies op de markt van 60 duizend tot 70 duizend euro.

Lees ook op finanzen.nl: Tesla boekt opnieuw kwartaalwinst en topman Musk denkt dat 2019 opwindend wordt