• Elon Musk zegt dat Tesla nooit een ‘walled garden’ rond zijn technologie zal creëren om concurrenten de pas af te snijden.
  • De term verwijst naar Apple’s strenge controle over welke technologie compatibel is met zijn apparaten.
  • Musk zegt ook dat Tesla minder kobalt gebruikt dan Apple, een metaal dat vaak wordt gewonnen via kinderarbeid.

Tijdens de toelichting op Tesla’s kwartaalcijfers deze week haalde CEO Elon Musk tot tweemaal toe uit richting Apple.

In een sneer naar Apple zei Musk dat Tesla zijn technologie laat samenwerken met die van rivalen. “Ons doel is duurzame energie te ondersteunen, niet om een walled garden te bouwen en daarmee onze concurrentie de pas af te snijden zoals sommige bedrijven dat doen”, zei Musk.

De Tesla-baas deed daarna een nephoestje en riep “Apple”, aldus CNBC.

Met walled garden (vertaald: omheinde tuin) wordt de incompatibiliteit van Apple’s technologie met andermans apparaten aangeduid. De iPhone-maker schermt zo zijn eigen ecosysteem af. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar apps op je iPhone downloaden die afkomstig zijn uit de App Store.

Sommige app-ontwikkelaars vinden Apple's strakke controle over de eigen diensten een vorm van kartelvorming. De EU-commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, beschuldigde Apple in april ervan mededingingswetten te overtreden.

Tesla kondigde vorige week aan dat andere elektrische voertuigen tegen het eind van het jaar haar Supercharger-netwerk van snelle oplaadpunten mogen gebruiken. Dit is het tegenovergestelde van een walled garden. Overigens heeft Elon Musk een lange geschiedenis van het missen van deadlines, dus de vraag is of het eind 2021 al zover is.

Kobalt uit Congo

Tijdens de kwartaalbriefing zei Musk ook dat Apple veel meer kobalt gebruikt dan Tesla omaccu's te produceren. "Er heerste een misvatting dat Tesla veel kobalt gebruikt, maar dat doen we dus helemaal niet", zei Musk.

In december 2019 klaagden 14 families uit de Democratische Republiek Congo beide bedrijven aan. Zij claimden dat hun kinderen gedood of gehandicapt zijn geraakt door het werken in kobaltmijnen die Tesla en Apple voorzien van het kostbare metaal.

Uit rapporten, onderzoeken en verslagen blijkt dat er vaak jonge kinderen werken in niet-industriële kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.

Hoewel Tesla en Apple op dit moment geen concurrerende producten maken, heeft Apple voor zijn geheimzinnige project om een zelfrijdende auto te bouwen tientallen Tesla-werknemers gekaapt.

Apple reageerde niet onmiddellijk op Insiders verzoek om commentaar over Musks opmerkingen.

LEES OOK: Tesla boekt eindelijk winst zonder de hulp van de verkoop van emissierechten