• Elon Musk is maandag bij een rechtbank verschenen om Tesla’s acquisitie van zonnepanelenmaker SolarCity in 2016 te verdedigen.
  • De topman van Tesla werd ondervraagd over zijn besluit om zichzelf ‘Technoking’ van de producent van elektrische auto’s te noemen.
  • Volgens Musk was het een grap die Tesla gratis publiciteit heeft opgeleverd. “Ik vind mezelf grappig”, voegde hij toe.

Tesla-topman Elon Musk heeft bij een rechtbank gezegd dat zijn gevoel voor humor de producent van elektrische auto’s gratis publiciteit heeft opgeleverd.

Musk verscheen maandag in een rechtszaal in de staat Delaware om Tesla’s overname in 2016 van zonnepanelenmaker SolarCity te verdedigen.

De zaak is aangespannen door aandeelhouders van Tesla. Die menen dat de deal neerkwam op een bail-out van SolarCity en Musk zelf voordeel opleverde. Hij bezat op het moment van de overname 22 procent van de aandelen.

Randall Baron, een advocaat van de eisers, ondervroeg Musk over zijn besluit in maart om de term ‘Technoking’ toe te voegen aan zijn titel bij Tesla. Volgens persbureau AP wees Baron op de wijziging van de titel om aan te tonen dat Musk er een dominerende bestuursstijl op nahoudt.

Musk antwoordde dat de wijziging van de titel een grap was – en dat zijn gevoel voor humor volgens hem goed was voor Tesla. "Het leverde een heleboel gratis publiciteit op. En Tesla doet niet aan adverteren, dus het hielp bij de verkoop", zei hij volgens persbureau Reuters.

"Als we mensen vermaken, schrijven ze artikelen over ons en hoeven we geen geld te besteden aan advertenties, wat de prijs van onze auto's verlaagt", zei Musk volgens Bloomberg.

"Ik vind mezelf grappig", voegde Musk toe.

Musk was gastpresentator bij Saturday Night LIve

De topman van Tesla trad in mei op als gastpresentator van de populaire comedyshow 'Saturday Night Live', en had in 2019 een cameo in de animatieserie 'Rick and Morty'.

Musk zei tijdens een kruisverhoor door Baron dat de rol van topman van Tesla hem niet ligt.

"Ik heb er eigenlijk een hekel aan. Ik zou veel liever mijn tijd besteden aan ontwerp en bouw, want dat vind ik het leukst", zei Musk over zijn positie bij het bedrijf, meldde The Wall Street Journal.

Musk zei ook dat hij "heel hard had geprobeerd om geen topman van Tesla te zijn", aldus een verslag van Reuters over de hoorzitting. "Maar ik moet wel, want anders zou Tesla eerlijk gezegd verdwijnen."

Volgens CNBC zal het proces naar verwachting ongeveer twee weken duren. Als de rechter in het nadeel van Musk oordeelt, kan hem dat 2,6 miljard dollar (2,2 miljard euro) gaan kosten.

Uit de miljardairslijst van Bloomberg blijkt dat het vermogen van Musk wordt geraamd op ongeveer 187 miljard dollar (159 miljard dollar).

Lees meer over Elon Musk: