“Het afgelopen jaar was ondraaglijk en het ergste moet nog komen”, zegt Tesla-baas Elon Musk in een uitgebreid interview in The New York Times.

De oprichter en CEO van de fabrikant van elektrische auto’s stort zijn hart uit in de krant over de turbulente periode waarin hij en Tesla zich in bevinden.

Het bedrijf voert momenteel een race tegen de klok om de eigen productiedoelen van Tesla’s Model 3 te halen. Dit is de eerste auto van het bedrijf bestemd voor de middenklasse, met een basisprijs van ongeveer 35.000 euro.

Naast de uitdagingen rond de Model 3, heeft Musk zich recentelijk de woede van beleggers op de hals gehaald met tweets waarin hij aankondigt Tesla van de beurs te halen. Beurswaakhond SEC is een onderzoek begonnen naar aanleiding van de berichten.

Inmiddels is de Raad van Bestuur van Tesla op zoek naar een operationeel directeur die wat taken van de overwerkte topman kan overnemen, schrijft de NYT. In de krant ontkent Musk dat overigens.

"Dit is het moeilijkste en meest pijnlijke jaar uit mijn carrière", vertelt hij in een emotioneel gesprek met de The New York Times. "Er waren tijden dat ik vier dagen achtereen in de fabriek verbleef, dat ik niet naar buiten ging. Dat ging ten koste van mijn sociale leven, mijn kinderen en vrienden."

Op 28 juni werd Musk 47 jaar en bracht hij 24 uur in de fabriek door: "De hele nacht - geen vrienden. Niets", zei hij met een brok in zijn keel tegen de interviewer. Musk stopte even met praten, zichtbaar overmand door emotie.

Elon Musk

Foto: Elon Musk. bron: AP Photo/Francois Mori)

Twee dagen later moest hij als getuige op de bruiloft van zijn broer verschijnen. Hij vloog direct vanaf de fabriek naar het Spaanse Catalonië om twee uur voor de start van de ceremonie binnen te stormen.

"Het gaat niet echt geweldig", zei Musk. "Ik krijg bezoek van vrienden die erg bezorgd zijn."

Hij heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen over zijn laatste social media-uitbarstingen. Niet alleen twitterde hij dat hij Tesla van de beurs wil halen. Een redder van de jongetjes die in de Thaise grot vast waren komen te zitten, noemde hij in een tweet 'pedofiel'.

Volgens bronnen zouden verschillende bestuursleden van Tesla zich zorgen maken over Musks' gebruik van het slaapmiddel Ambien, schreef The New York Times eerder. Sommige bestuursleden denken dat het medicijn niet werkt en dat het de reden zou zijn van zijn uitglijders op Twitter.

Musk heeft daar later zijn excuses voor aangeboden.

"Ik dacht dat het ergste voorbij was. Dat dacht ik echt", zei Musk. "Voor Tesla, operationeel, is dat ook zo... Maar privé moet het ergste nog komen."

LEES OOK: Het ongelofelijke leven van Tesla’s Elon Musk: van jongetje dat gepest werd op school tot de meest excentrieke baas in de techindustrie