Tesla gaat ondanks eerdere uitspraken van topman Elon Musk meer geld ophalen bij beleggers. De maker van elektrische auto’s hoopt met de uitgifte van aandelen en obligaties zo’n 2 miljard dollar binnen te krijgen.

Musk herhaalde afgelopen jaar meerdere keren dat Tesla geen extra kapitaal nodig heeft. Hij veranderde afgelopen week van toon nadat de spaarpot bij Tesla in de eerste drie maanden van dit jaar tot 2,2 miljard dollar was geslonken, het laagste niveau in drie jaar.

Tesla staat voor flinke investeringen in zijn geplande kleinere SUV, de Model Y, en in zijn fabriek in China. Het bedrijf wil in totaal 650 miljoen dollar aan aandelen en 1,35 miljard dollar aan converteerbare obligaties ophalen. Musk is bereid zelf 10 miljoen dollar aan aandelen op te kopen.

De Amerikaanse autofabrikant sloot het afgelopen kwartaal af met verlies. Naar eigen zeggen had dat te maken met “onvoorziene omstandigheden”, waardoor minder voertuigen van de band rolden dan gepland.

Het verlies kwam afgelopen kwartaal uit op dik 702 miljoen dollar, bijna net zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar en groter dan alom verwacht. De omzet steeg wel flink, van 3,4 miljard dollar een jaar terug tot 4,5 miljard dollar. Maar analisten hadden op veel meer opbrengsten gerekend.

Vertraging met Tesla-fabriek in China

Tesla meldde onlangs al minder auto’s van het nieuwe type Model 3 bij klanten te hebben afgeleverd dan beloofd. Tesla wijt de lagere cijfers aan het feit dat de Model 3 voor het eerst ook buiten de Verenigde Staten werd geleverd. Het duurt langer om de auto bij een internationale klant te krijgen dan bij een klant in de VS.

Tesla kampt ook met vertraging bij de oplevering van de nieuwe Gigafactory in China. Die produceert dit jaar minder auto’s dan topman Elon Musk eerder had gezegd. De fabriek in Shanghai is nog in aanbouw.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Tesla ontdekt hoe het is als Chinese consumenten boos worden: bijtende kritiek nadat een Model S spontaan in brand vloog