Elon Musk gelooft nog steeds dat Tesla het waardevolste bedrijf ter wereld zal worden. De topman van de fabrikant van elektrische auto’s gaf dit deze week aan in een toelichting op jaarcijfers over 2022.

“Tesla heeft verreweg de interessantste productgroeistrategie van alle bedrijven ter wereld. We zullen die positie blijven vasthouden. We hebben meer goede ideeën dan we kunnen gebruiken. We zijn enthousiast over de toekomst op de lange termijn. Ik ben ervan overtuigd dat Tesla het waardevolste bedrijf ter wereld wordt”, zei Musk woensdagavond tijdens een bijeenkomst met financiële analisten.

Tesla boekte in het slotkwartaal van afgelopen jaar goede cijfers die de verwachtingen van analisten overtroffen. Tegelijk zijn er forse ambities voor 20223. Tesla verwacht dit jaar 1,8 miljoen voertuigen af te leveren en stelt dat de 2 miljoen gehaald kan worden, als alles goed gaat.

Het aandeel Tesla kreeg donderdag een duwtje in de rug, in reactie op de beter dan verwachte resultaten. Dit jaar is het aandeel bijna 50 procent in waarde gestegen, van 108 dollar naar 160 dollar. Maar ten opzichte van begin 2022 nog altijd sprake van ongeveer een halvering, want toen noteerde het aandeel op 312 dollar.

Tesla heeft momenteel een marktwaarde van iets meer dan 500 miljard dollar. Ter vergelijking: Apple is met een marktwaarde van ruim 2.200 miljard dollar het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Tesla denkt op een aantal manieren te kunnen groeien. Op het gebied van auto's heeft het onder andere de Cybertruck, die in 2024 in massaproductie gaat. Tesla verwacht dat die flink gaat bijdragen aan de omzet.

Daarnaast heeft Musk het al diverse keren over een nieuw, kleiner model van Tesla gehad. Analisten verwachten dat Tesla met een goedkopere elektrische auto op de markt komt, die ze de "Model 2" noemen.

Naast auto's liggen er ook groeikansen voor andere activiteiten van Tesla, zoals de verzekeringstak. Daarmee wordt op dit moment zo'n 300 miljoen dollar per jaar omgezet. "We groeien 20 procent per kwartaal, dus dat gaat sneller dan onze voertuigentak", zei financieel directeur Zachary Kirkhorn van Tesla tijdens de toelichting op de jaarcijfers.

Daarnaast groeit de tak die verantwoordelijk is voor het opwekken van energie en het opslaan ervan, in het vierde kwartaal van 2022 met 90 procent, vergeleken met een jaar eerder. Hier werd 1,3 miljard dollar omgezet.

Beide onderdelen zijn echter goed voor ongeveer 5 procent van de totale omzet van Tesla. Voorlopig blijven de auto's dus het belangrijkste product.

LEES OOK: Duitse automerken willen Tesla van de troon stoten: zo verloopt de race om dominantie op de markt voor elektrische auto’s