Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

Volgens tweets van Musk waren er in de zeven dagen tot 16 november dagelijks gemiddeld ruim 2 miljoen intekeningen door nieuwe gebruikers. Dat is een toename van 66 procent vergeleken met dezelfde week een jaar geleden. Het aantal minuten dat gebruikers actief waren bedroeg die week gemiddeld bijna 8 miljard per dag, wat volgens Musk een toename is van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Musk heeft Twitter overgenomen voor 44 miljard dollar. De Tesla-topman heeft veel personeel van Twitter ontslagen, terwijl ook veel werknemers zijn opgestapt. Ook hebben grote adverteerders afscheid genomen van Twitter vanwege zorgen over haatzaaiende berichten op het platform.

Daarnaast is er vrees bij adverteerders voor storingen omdat Twitter kwetsbaar zou zijn geworden door de uitstroom van personeel sinds de overname door Musk.

Trump mag weer op Twitter, maar zwijgt voorlopig

Ruim 7,5 miljoen gebruikers van berichtendienst Twitter hebben stemden eerder deze week voor een terugkeer van de verbannen voormalige VS-president Donald Trump op het platform. Elon Musk had gebruikers daartoe de kans gegeven middels een peiling die hij via zijn eigen account online zette.

In de 24 uur dat de poll liep, brachten iets meer dan 15 miljoen Twitteraars een stem uit. Van hen stemde 51,8 procent voor, waar 48,2 procent liever heeft dat Trump wegblijft van Twitter.

“Het volk heeft gesproken. Trump wordt in ere hersteld. Vox Populi, Vox Dei”, schreef Musk op Twitter, gebruik makend van een Latijnse uitdrukking die “de stem van het volk is de stem van God” betekent. De account van Trump is opnieuw zichtbaar maar tot dusver heeft de oud-president er nog geen gebruik van gemaakt.

Trump werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. De Republikein, die onlangs zijn deelname aan de presidentsverkiezing van 2024 bevestigde, gaf op zaterdag zelf te kennen dat hij mogelijk niet terug wil naar Twitter.

"Twitter heeft veel problemen", zei hij tijdens een videoboodschap voor een bijeenkomst van de conservatieve groep Republican Jewish Coalition in Las Vegas. Liever houdt hij het bij zijn Twitter-kopie Truth Social, zei Trump.

Twitter zei vorig jaar Trump van het platform te hebben gegooid "vanwege het risico van verder aanzetten tot geweld" nadat zijn aanhangers het Amerikaanse parlement hadden bestormd. Die probeerden te voorkomen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door Joe Biden waren gewonnen, werd bekrachtigd.

In mei dit jaar verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Trump had meer dan tachtig miljoen volgers op Twitter. Op Truth Social zijn het er slechts een paar miljoen en dat platform kampt bovendien met financiële problemen.

LEES OOK: Elon Musk, de rijkste man ter wereld, werd dit jaar $100 miljard ‘armer’ door slechte beursprestatie van Tesla