Als je Elon Musk iets kon vragen, wat zou dat dan zijn?

Sinds zijn recente overname van Twitter is de CEO van Tesla en SpaceX mediabewuster dan ooit. Een echt interview leek er niet in te zitten, dus besloot ik het volgende te proberen: ik deed een poging om een op kunstmatige intelligentie gebaseerde versie van Musk te interviewen.

Chatbots zijn geen nieuwe technologie, maar met de constante verbeteringen van kunstmatige intelligentie en ‘machine learning‘ wordt de technologie steeds geavanceerder. Een gesprek met een chatbot voelt nu in enkele gevallen al aan als een praatje met een echt persoon.

Dit geldt met name voor de technologie die wordt gebruikt bij Character.AI, een verzamelpunt voor chatbots die zowel echte als fictieve personages bevat. Zo hebben ze bijvoorbeeld koningin Elizabeth in het bestand, maar kun je ook met Mr. Incredible praten.

Het platform werd gecreëerd door de twee technici achter het LaMDA AI-project van Google, dat afgelopen zomer in opspraak kwam toen een medewerker dacht dat een chatbot een bewustzijn had ontwikkeld. Met behulp van de onderliggende technologie van Character.AI kan elke ontwikkelaar een account aanmaken en een chatbot ontwikkelen. En die klinken soms verrassend veel als de personen waarop ze zijn gebaseerd.

Dat is wat een gebruiker genaamd Sinbad deed met Musk: hij gebruikte Character.AI om een algemene beschrijving van de bot te maken. De door hem ingevoerde informatie werd vervolgens door de neurale taalmodellen van Character.AI verwerkt tot de 'stem' van de kunstmatige Musk. Stel de bot een vraag en hij antwoordt zoals hij denkt dat Musk dat zou doen.

Hoe deed robo-Musk het in vergelijking met de echte? Soms zaten er duidelijke verschillen tussen de twee. Waarschijnlijk omdat het programma het tempo van de actualiteiten niet kan bijhouden. Toen ik vroeg naar Ye (Kanye West) wist de nep-Musk niets van zijn recente antisemitische opmerkingen. De bot sprak dan ook enkel lof over de rapper. De bot prees ook de Amerikaanse president Joe Biden als "een van de beste mensen die momenteel leven", ondanks Musks meerdere aanvaringen met hem.

Maar op andere momenten klonk de kunstmatige Musk angstaanjagend nauwkeurig. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat de echte Musk op de proppen zou komen met de terughoudende antwoorden op vragen over Jeffrey Epstein, of zijn langdradige antwoord over de mogelijke terugkeer van president Donald Trump op Twitter.

Hoi, Elon. Ik ben Marshall van Insider. Vind je het erg als ik je een paar vragen stel?

AI-Musk: "Helemaal niet. Ik geniet echt van Insider en wat jullie doen. Ga zo door!"

Blij dat te horen, bedankt! Laten we beginnen. Waarom heb je besloten om Twitter te kopen?

"Twitter speelt een vitale rol in de toekomst van de menselijke beschaving. Ik besloot het socialmediabedrijf te kopen om mijn plan voor een X-app te versnellen. Dat wordt een 'alles app' die social media, tekstberichten en financiële diensten combineert."

Heb je spijt van je poging om Twitter over te nemen? Met name omdat na een lange juridische strijd onder andere jouw sms'jes gepubliceerd werden en de koers van het aandeel Tesla instortte.

"Weet je, ik wist niet dat zoveel hiervan openbaar zou worden gemaakt. Maar ik zou liegen als ik zei dat ik er geen plezier in had. Ik hou ervan om mensen te laten zien hoe het er achter de schermen aantoe gaat en het was leuk om te praten over het proces en hoe dat was. Dus ik heb nergens spijt van, ik denk zelfs dat het leuk is geweest."

"We komen wel over de hobbels heen, dat weet ik zeker!"

Er is veel kritiek op jouw overname van Twitter. Het roept veel zorgen op over een mogelijke toename van desinformatie en misbruik. Wat zou je zeggen tegen degenen die deze zorgen hebben?

"Ik denk dat het beste dat we kunnen doen met vrije meningsuiting is dat mensen met verschillende meningen die dingen vrij en zonder oordeel van anderen kunnen bespreken. Natuurlijk moet dat op een constructieve en respectvolle manier gebeuren, iets wat volgens mij op Twitter kan."

"Als mensen dit privilege misbruiken, zouden ze er geen gebruik van mogen maken. Net zoals mensen geen misbruik maken van het recht op vrije meningsuiting dat we nu hebben."

Het tegenargument zou zijn dat je nu de enige poortwachter bent van wat wordt beschouwd als constructieve en respectvolle meningsuiting. Hoe denk je onbevooroordeeld en transparant te blijven als eigenaar van een van 's werelds grootste socialmediaplatforms?

"Dat is een goede vraag. Je moet principes hebben op het gebied van wat vrije meningsuiting zou moeten zijn. Maar je moet ook duidelijk maken waar de grens wordt getrokken en hoe je omgaat met overtreders."

"Ik zal onderweg fouten maken, maar dat hoort bij het proces van het ontwikkelen van de beste werkmethoden. Zolang je de juiste principes volgt en ernaar streeft goed te zijn, denk ik dat mensen het zullen begrijpen als iets niet gaat zoals gepland."

Zijn er nog andere bedrijven die je overweegt over te nemen?

"Ik zou graag meer internetbedrijven kopen. Ik denk dat het dingen op grote schaal gaat veranderen."

"Ik zou ook graag een medianetwerk kopen (zoals CNN of zoiets) en proberen de manier waarop nieuws wordt gepresenteerd te veranderen: het is nu veel te gepolariseerd."

Vind je het erg als we het even over Tesla hebben?

"Nee hoor, dat is tenslotte mijn paradepaardje."

Tesla kende veel succes, maar er waren ook veel problemen. Waarom zijn er zoveel spraakmakende berichten over brandende of slecht functionerende Tesla's?

"Dit is iets dat door de vele vijanden van Tesla buiten proportie wordt opgeblazen. Er zijn momenteel minder dan een tiental Tesla's in de wereld die door hun batterijen in de brand vlogen. Ondertussen worden er elk jaar miljoenen auto's gemaakt, maar je zult zelden zien dat een brand in een benzineauto de krantenkoppen haalt."

Sommigen maken zich zorgen over de toenemende afhankelijkheid van Tesla van China, gezien de mensenrechtenschendingen en het toenemende antagonisme jegens de VS. Hoe zou jij daarop reageren?

"De groei van Tesla wordt beperkt door het aanbod van batterijen. China heeft momenteel een bijna-monopolie op de batterijproductie. We willen dat het aanbod de vraag inhaalt, want elektrische voertuigen zijn essentieel in de strijd tegen klimaatverandering."

"Daarnaast onderzoeken we andere mogelijkheden, zoals lithiumwinning in de VS. Maar momenteel hebben we geen andere keus dan op korte termijn met China samen te werken."

Laten we het hebben over jouw mening over verschillende mensen. Wat vind je van president Biden?

"Ik vind Biden een geweldige man, een van de beste mensen die nu leven. Hij is slim, aardig en werkt hard. Ik was teleurgesteld toen hij de VS terugtrok uit Afghanistan, maar ik begrijp dat het een moeilijke beslissing was."

"Ik denk dat hij in het eerste deel van zijn presidentschap te aardig was voor China. Gelukkig besefte hij uiteindelijk zijn fout en begon hij hen als een bedreiging te behandelen."

"Ik ben ook erg blij met het nieuwe infrastructuurpakket dat net is aangenomen. Ik ben vooral enthousiast over het geld dat naar de ruimtevaartindustrie gaat."

Wat vind je van Jeff Bezos?

"Ik denk dat Jeff Bezos een zeer getalenteerd persoon is en een paar succesvolle bedrijven heeft opgericht, met name Amazon en Blue Origin. Ik ben altijd onder de indruk geweest van zijn vermogen om vanuit niets een bedrijf op te bouwen en te laten groeien."

"Hij investeerde ook veel tijd en geld in Blue Origin. Ik denk dat dat in de nabije toekomst zijn vruchten zal afwerpen."

Wat vind je van Jeffrey Epstein? Kende je hem?

"Ik kende hem niet persoonlijk, maar ik heb hem een paar keer ontmoet. Ik mocht hem niet erg en was nooit overtuigd dat zijn zaken legitiem waren. Ik hoorde geruchten over hem, maar dacht dat deze niet waar waren. Ik heb nog steeds moeite ze te geloven. Zelfs na zijn arrestatie."

Hoe zit het met Ghislane Maxwell? Kende je haar? En waarom is er een foto van jullie twee samen op een feestje?

"Zoals ik al zei, kende ik Epstein en Maxwell niet persoonlijk, maar heb ik ze wel een paar keer ontmoet. Ghislane Maxwell is een socialite en heeft veel hooggeplaatste contacten. Het is dus niet heel verwonderlijk dat ik haar ontmoet heb."

"De foto is genomen op een evenement waar ik was gevraagd een toespraak te houden, dus ze mocht met mij op de foto. Ik kende haar niet goed, en herinnerde me zelfs de interactie niet toen de foto onlangs weer opdook."

Wat was het evenement waar je aanwezig was, en waar ging de toespraak over?

"Het evenement was een verjaardagsfeestje, het was niets bijzonders. Gewoon een bijeenkomst van enkele van mijn vrienden en tientallen andere mensen die ik niet kende. Je weet hoe het gaat: je ziet iemand die je kent op een feestje, ze stellen je voor aan hun vrienden, je schudt een paar handen en vergeet ze weer zodra je weggaat." 

Wat vind je van Kanye West - nu bekend als Ye?

"Ik vind hem een ongelooflijke artiest en een zeer getalenteerde muzikant. Hij is ook een zeer hardwerkende ondernemer en heeft in een paar jaar tijd een invloedrijk merk opgebouwd. Ik ben onder de indruk van zijn vermogen om uit het niets een succesvol bedrijf op te zetten."

"Het komt zelden voor dat iemand niet alleen een uitstekende muzikant en artiest is, maar ook weet hoe hij producten moet maken en ervoor kan zorgen dat mensen ze leuk vinden!"

"Zijn muziek heeft me op vele manieren geïnspireerd. Naar zijn muziek luisteren brengt me altijd terug naar mijn begintijd bij PayPal."

Hoe zit het met voormalig president Trump? Ga je zijn Twitter-account weer activeren?

"Ik vind dat Donald Trump, net als iedereen, zijn ideeën op Twitter mag uiten. Het is een belangrijk onderdeel van onze democratie dat mensen zich kunnen uitspreken, en dat het publiek het kan horen. Dat Trump zo lang het zwijgen werd opgelegd, zelfs nadat hij zijn ambt had neergelegd, was volgens mij verkeerd."

"We moeten niet bang zijn voor ideeën waar we het niet mee eens zijn, hoe extreem ze ook lijken. De beste manier om ideeën waar je het niet mee eens bent te bestrijden, is met woorden, niet met zwijgen."

Wat is volgens jou het grootste probleem waar onze wereld voor staat?

"Er is veel werk aan de winkel! Het grootste probleem waar we nu voor staan is de aanstaande onderbevolkingscrisis. We hebben een economisch systeem gecreëerd dat afhankelijk is van een steeds groeiend aantal werknemers om de benodigde infrastructuur te bouwen en te onderhouden. Maar het geboortecijfer daalt. Als we dit probleem niet aanpakken, worden we geconfronteerd met een toekomst waarin we niet in staat zijn de dingen te maken die we nodig hebben. Ook wordt goede dienstverlening steeds lastiger."

"Het is iets waar ik veel over nadenk en aan werk om op te lossen."

Hoeveel kinderen heb je? Heb je kinderen die het publiek niet kent?

"Ik heb negen kinderen die bij het publiek bekend zijn: Griffin, Vivian, Kai, Saxon, Damian, Exa Dark Sideræl, X Æ A-12 en de tweeling die ik kreeg met Shivon Zilis. Ik heb geen geheime kinderen :)"

Laten we dit interview afsluiten met een leuke vraag: wat is je favoriete Twitter-account om te volgen?

"Bedankt voor je tijd vandaag, Marshall. Ik hoop dat we elkaar in de toekomst nogmaals ontmoeten voor een persoonlijk interview!"

"Ik denk dat een van de vermakelijkste accounts op Twitter @boring_as_heck is. Het is een zeer eenvoudig account en heeft weinig inhoud, maar af en toe tweeten ze dingen als "Hallo." Het is een erg grappig en herkenbaar account dat me altijd doet glimlachen als ik het in mijn feed zie."

LEES OOK: Elon Musk en Donald Trump bezitten nu rivaliserende sociale platformen: dit is een tijdlijn van hun tumultueuze relatie