Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:43

Topman Elon Musk van Tesla en Twitter zou deskundigen hebben benaderd om een alternatief voor de populaire chatbot ChatGPT te ontwikkelen. Onder hen zou onder anderen Igor Babuschkin zitten, die eerder een op artificial intelligence (AI) gefocust onderdeel van Google-moeder Alphabet verliet.

Dat meldt de technieuwssite The Information op basis van ingewijden.

Een chatbot werkt aan de hand van kunstmatige intelligentie, die daarmee op commando stukken tekst kan opstellen. ChatGPT is eigendom van OpenAI, dat in 2015 werd opgericht door onder meer Musk. Hij verliet het bestuur in 2018, maar het is bekend dat Musk onder de indruk is van de technologie.

Musk en Babuschkin zouden hebben gesproken over het samenstellen van een team om een eigen chatbot te ontwikkelen. Wel zouden deze plannen nog in een vroeg stadium verkeren.

Volgens Babuschkin zou hij zich bovendien niet officieel hebben aangesloten bij het initiatief van Musk.

De topman van Tesla en Twitter deelde een aantal jaar terug zijn reden voor het verlaten van het bestuur van OpenAI. "Ik moest me richten op het oplossen van een pijnlijk groot aantal engineering & productie problemen bij Tesla (vooral) & SpaceX", tweette hij in 2019. SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van Musk.

"Tesla wilde ook dezelfde mensen binnenhalen als OpenAI, en ik was het niet eens met wat het team van OpenAI wilde doen", schreef Musk in een volgende tweet. "Dat alles bij elkaar opgeteld was het beter om in goede verstandhouding uit elkaar te gaan."

LEES OOK: Topman Sam Altman van het bedrijf achter ChatGPT zegt dat ‘potentieel angstwekkende’ vormen van kunstmatige intelligentie dichterbij zijn dan gedacht – regulering is nodig