• Het kabinet maakt zich grote zorgen om de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus, nu de golf van de deltavariant over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn.
  • Elke volwassene in Nederland krijgt uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden.
  • Zoals verwacht gaan basisscholen vier dagen eerder dicht en wordt de avondlockdown verlengd tot 14 januari.

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Elke volwassene in Nederland krijgt daarom uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Ook wordt mogelijk al voor 14 januari besloten of aanvullende coronaregels nodig zijn.

Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dinsdagavond gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Naar verwachting komt het Outbreak Management Team (OMT) deze week nog met een advies over de omikronvariant.

De periode tussen de laatste vaccinatie of besmetting en de boosterprik wordt verkort tot drie maanden, maakte De Jonge bekend. Eerder was dat zes maanden. Volgens de bewindsman verdubbelt het aantal besmettingen met de omikronvariant van het virus zich iedere twee tot drie dagen. “Dat is heel snel”, zei hij.

Het kabinet kiest daarom voor “een maximale versnelling van de boostercampagne”, zei De Jonge, erop wijzend dat de boosterprik tegen de omikronvariant “echt nodig” is om bescherming tegen het virus op peil te houden. “We gaan zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen een oppepprik geven om een te verwachten omikrongolf te vertragen en te verlagen.”

In totaal komen 8,5 miljoen volwassenen nog in aanmerking voor een booster. Vrijwel alle 60-plussers krijgen de uitnodiging voor het einde van het jaar. Zestigplussers die korter dan zes maanden geleden hun laatste prik hebben gehad, komen met ingang van woensdag als eerste aan de beurt om een afspraak te maken. Daarna volgen zestigminners van oud naar jong.

Basisscholen vier dagen eerder dicht

Zoals verwacht gaan basisscholen volgende week maandag dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De kerstvakantie begint daardoor vier dagen eerder. Kinderen hoeven tijdens die week niet online les te krijgen, zei Rutte. Scholen moeten wel opvang regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Ook de buitenschoolse opvang gaat komende week dicht.

Naast de sluiting van de basisscholen worden de geldende maatregelen, zoals de avondlockdown, verlengd tot 14 januari. Bezoek aan huis blijft de komende periode gebonden aan een norm van maximaal vier personen vanaf dertien jaar per dag, ook tijdens de feestdagen.

"We moeten echt voorzichtig zijn, juist rond de feestdagen, als de behoefte om elkaar op te zoeken toch al groot is", zei Rutte. Hij riep Nederlanders op direct contact tussen kinderen en 70-plussers zoveel mogelijk te beperken en "kleinkinderen niet te knuffelen onder de kerstboom".

Serieuze zorgen over omikron

De maatregelen zijn nodig ondanks dat het erop lijkt dat Nederland over de piek van de huidige coronagolf is, zei de premier. Want het aantal besmettingen is nog hoog, en de ziekenhuizen liggen nog vol met coronapatiënten. Daardoor moet reguliere zorg worden uitgesteld. Daarnaast zorgt de nieuwe coronavariant omikron voor veel onzekerheid.

"Net nu we de deltavariant onder de duim beginnen te krijgen, doemt omikron op", aldus De Jonge. Hoewel er nog veel onduidelijk is over die virusvariant, zei hij dat wat er al wel bekend is, aanleiding geeft tot "serieuze zorgen". Zo verspreidt deze variant zich veel sneller, blijkt uit ervaringen in onder meer Groot-Brittannië.

"We weten niet precies hoe hoog en wanneer, en ook niet hoezeer de zorg erdoor belast zal worden, maar een nieuwe golf is te verwachten", aldus De Jonge. "Daar moeten we ons schrap voor zetten."

Kabinet overweegt concentratie coronazorg

Voor de langere termijn wil het kabinet kijken hoe de capaciteit van ziekenhuizen kan worden uitgebreid. Een van de mogelijkheden is het samenbrengen van coronapatiënten in bepaalde ziekenhuizen.

"We moeten kijken hoe opschalen van de Covid-zorg niet onmiddellijk leidt tot het afschalen van de zorg voor andere patiënten. Concentreren kan daarvoor een oplossing zijn", zei De Jonge. Voorbereiden is volgens hem nodig "omdat we ook volgende winter een coronagolf kunnen hebben".