• De elektrische Volkswagen ID.3 verslaat voor de tweede maand op rij de Tesla Model 3 in de Nederlandse verkoopcijfers.
  • Tesla verkocht in november maar 91 exemplaren van de Model 3 in Nederland. Volkswagen overtreft dat met 1.499 ID.3’s.
  • De totale autoverkoop nam in november met 5 procent toe ten opzichte van oktober.

Het nieuwe paradepaardje van Volkswagen, de elektrische ID.3, verkoopt in Nederland voor de tweede maand op rij beter dan zijn grote concurrent, de Tesla Model 3.

In november werden 1.499 ID.3’s van een kentekenplaat voorzien, blijkt uit cijfers van Bovag. Daar kon het belangrijkste model van Tesla, de Model 3, niet aan tippen. In november werden er 91 exemplaren geregistreerd in Nederland.

Veel vraag naar Volkswagen ID.3

Dat de Volkswagen ID.3 een grote hit zou worden in Nederland, werd van de zomer al duidelijk. Nog voor het voertuig te koop was, kreeg de autofabrikant al 37.000 bestellingen binnen. In Nederland was er zelfs al een wachtlijst in juli.

Volkswagen wil dat elektrische auto's in 2030 goed zijn voor 40 procent van zijn totale verkopen. Foto: Volkswagen
Volkswagen wil dat elektrische auto’s in 2030 goed zijn voor 40 procent van zijn totale verkopen. Foto: Volkswagen

De eerste Volkswagen ID.3's werden in september geleverd. En nu al zijn er meer exemplaren van deze elektrische auto verkocht dan alle Tesla's die in de eerste 11 maanden van het jaar op kenteken werden gezet in Nederland.

Volgens Bovag werden er in de eerste 11 maanden van dit jaar 4.810 Tesla's verkocht in Nederland, waarvan 92 procent de Model 3 betrof en de overige 8 procent de Model S, X en Y. Volkswagen daarentegen verkocht in een veel kortere periode van enkele maanden in totaal 4.882 ID.3's.

De verkopen van Tesla in Nederland liggen fors lager dan in 2019, toen de Amerikaanse fabrikant in de eerste 11 maanden van het jaar meer dan achttienduizend exemplaren verkocht. Dat verschil heeft mede te maken met de coronacrisis. Door de wereldwijde pandemie worden dit jaar fors minder nieuwe auto’s verkocht.

Wat ook meespeelt is dat de verkoop van Tesla’s op maandbasis sterk kan verschillen. Dit aantal is afhankelijk van de verscheping van nieuwe modellen vanuit fabrieken in de VS.

De aangescherpte reisrestricties en wereldwijde lockdowns zullen Tesla's leverschema geen goed hebben gedaan.

Autoverkoop fors lager in 2020

In november nam de totale verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland toe met bijna vijf procent ten opzichte van oktober. Die groei maakt 2020 echter niet minder tot een rampjaar voor autofabrikanten en -verkopers.

De coronacrisis heeft de automarkt een flinke optater gegeven. In 2020 werden er tot nu toe fors minder nieuwe auto's verkocht dan het jaar ervoor.

De teller tot 1 december staat op 313.501 nieuwe voertuigen. Dat is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. De verwachting is dat er dit jaar in totaal zo'n 350.000 nieuwe auto's worden verkocht.

LEES OOK: Zo presteert de Volkswagen ID.3 vergeleken met de Tesla Model 3