Sinds 4 juni stelt de overheid geld beschikbaar als je een elektrische auto koopt, nieuw of als occasion.

Voor een nieuwe auto krijg je 4.000 euro en voor een tweedehands auto krijg je 2.000 euro.

Business Insider zette op een rij hoeveel geld je kwijt bent aan 26 occasions.

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan loont het misschien om te kijken naar een tweedehands elektrische auto.

Sinds 4 juni kun je namelijk 2.000 euro subsidie krijgen als je een elektrische occasion koopt, en dat scheelt flink in het aankoopbedrag van de auto.

De subsidie krijg je niet alleen als je een auto koopt, maar ook als je een elektrische occasion via private lease aanschaft.

In het subsidiepotje voor dit jaar zit 10 miljoen euro, genoeg om 5.000 elektrische occasions te sponsoren. Als je er eentje wil kopen en ervan verzekerd wil zijn dat je het bedrag krijgt, moet je dus niet te lang wachten.

Lees ook op Business Insider

Om je te helpen bij het maken van je keuze, maakte Business Insider vast een rondje op occasionplatform Autotrack om te kijken voor welk budget je een elektrische occasion kunt kopen.

In de tabel hieronder vind je prijzen per type auto dat in aanmerking komt voor de subsidie.

Exacte prijzen verschillen natuurlijk sterk per uitvoering. Zo kan de prijs van een model fors uiteenlopen afhankelijk van het bouwjaar en hoeveel kilometer er op de teller staat.

In de tabel hieronder hebben we ervoor gekozen om typische bedragen te geven per model waarvoor je een paar jaar oude occasion kan krijgen die nog een flinke tijd mee kan. Deze prijzen hebben we van laag naar hoog gesorteerd, om een idee te geven wat goedkopere en duurdere elektrische occasions zijn.

Van de occasionprijs kun je inclusief de subsidie dus nog 2.000 euro aftrekken.

Elektrische occasion of nieuwe auto?

Overigens moet je in sommige gevallen wel een doorgewinterde koopjesjager zijn om een elektrische occasion in handen te krijgen. Van de de Ford Focus Electric waren er bijvoorbeeld maar een paar beschikbaar.

Sommige elektrische modellen, zoals de Opel Corsa-e, zijn nog maar zo kort op de markt, dat de occasions nog nauwelijks kilometers hebben gereden en ook niet veel goedkoper zijn dan een nieuwe auto.

Bij die auto’s zou het geld kunnen schelen om geen occasion te kopen, maar iets meer geld uit te geven en ‘m nieuw te kopen. Dan kun je namelijk aanspraak maken op een subsidiebedrag van 4.000 euro, waardoor je netto goedkoper uit bent.

Voorwaarden subsidie elektrische auto

Staan er geen elektrische auto’s in de tabel die je mooi vindt? Dan kun je ook op zoek gaan naar andere modellen, maar let er dan wel op dat de overheid een paar voorwaarden aan de auto stelt voordat je de subsidie op je rekening gestort krijgt.

Ten eerste mag het geen hybride zijn, de auto moet 100 procent elektrisch rijden. En daarmee moet hij ook nog eens een actieradius van minstens 120 kilometer halen. De meeste elektrische auto’s halen dat wel, maar de Renault Twizy valt bijvoorbeeld af.

Daarnaast moet de auto een catalogusprijs van minstens 12.000 euro en maximaal 45.000 euro hebben, en moet de auto als elektrische personenauto geproduceerd zijn. Het mag dus geen omgebouwde elektrische auto zijn.

Lees meer over elektrisch rijden: