• De Europese voetbalbond UEFA stelt het EK voetbal met een jaar uit vanwege de coronacrisis.
  • Het eindtoernooi gaat nu plaatsvinden in de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021.
  • Het uitstel komt het Nederlands elftal goed uit. Het was onzeker of de spitsen Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn het EK komende zomer zouden halen.

Het Europees kampioenschap voetbal is definitief verplaatst naar de zomer van 2021. Dat meldt de UEFA na overleg met 55 aangesloten bonden en Europese clubs en competities.

Eerder meldden de Franse, Noorse en Zweedse voetbalbond al dat het evenement is uitgesteld naar de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021. De UEFA maakt op die manier extra ruimte op de speelkalender, zodat de nationale en Europese competities voor clubs zo snel mogelijk kunnen worden uitgespeeld.

Sportief gezien komt het Oranje niet eens zo slecht dat de Europese eindronde een jaartje later wordt afgewerkt. Het is namelijk nog steeds onduidelijk of Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn over drie maanden fit zijn. Zonder die drie spitsen mist het Nederlands elftal wel heel veel schotkracht.

Ronald Koeman begrijpt de beslissing

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal begrijpt dat het EK naar de zomer van 2021 is verplaatst. “Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt”, luidt zijn eerste reactie.

“In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet”, vervolgt Koeman. “Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk had ik liever een EK gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden op het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden.”

Toernooidirecteur Gijs de Jong van de KNVB is verantwoordelijk voor de vier wedstrijden van EURO 2020 in Nederland. Een projectgroep waarin de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, Schiphol en de KNVB samenwerken, is al bijna twee jaar bezig met de voorbereidingen op het toernooi. “Er is door heel Europa door heel veel mensen hard gewerkt aan EURO 2020”, reageert hij. “We betreuren het zeer dat we door een indrukwekkend geval van overmacht het EK moeten verplaatsen. Het is wat het is. Maar als straks de situatie op het gebied van de volksgezondheid in Europa weer normaal is, pakken we de draad op en gaan gestaag verder.’’

Eric Gudde, directeur betaald voetbal, noemt het uitstellen van het EK “een volkomen logische beslissing.’ “In Nederland is bekend dat de competities in elk geval tot en met 6 april platliggen en er niet collectief getraind kan worden. In sommige Europese landen zijn topspelers zelfs in quarantaine of besmet met het virus. Sport is op z’n best als alle deelnemers op hun sterkst aan de start kunnen verschijnen en zich dus met hun nationale team gezamenlijk kunnen voorbereiden. Dat is waar we als liefhebbers naar uitkijken, maar dat zat er voor veel gevallen nu al niet meer in voor de geplande start over twaalf weken.”

Lees ook op Business Insider

Nederland heeft zich eindelijk weer eens gekwalificeerd

Het Nederlands elftal moet dus, na het mislopen van het EK in 2016 en het WK in 2018, nog even wachten op de rentree bij een eindtoernooi. Oranje zou de drie pouleduels in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam spelen.

De eerste wedstrijd tegen Oekraïne stond gepland voor zondag 14 juni. Vier dagen later zou het elftal van bondscoach Ronald Koeman het tegen Oostenrijk op moeten nemen. De derde tegenstander, op maandag 21 juni, was nog niet bekend.

De UEFA had, vanwege het 60-jarig bestaan van de Europese Unie, besloten het EK verspreid door heel Europa te spelen. In de ArenA zou, naast de drie groepswedstrijden, ook nog een duel uit de achtste finales worden afgewerkt.

De play-offs voor het komende EK, waar wordt gestreden om de laatste vier van 24 deelnamebewijzen, zijn verplaatst van eind maart naar juni van dit jaar.

In de zomer van 2021 stonden ook de eindronde van de Nations League en het WK voor clubteams op het programma.

Europese competities liggen stil door het coronavirus

Het besluit van de Europese voetbalbond komt niet onverwacht. De competities in nagenoeg alle Europese landen liggen vanwege het virus stil, net als de Champions League en de Europa League.

In Nederland kunnen de clubs in ieder geval tot en met 6 april niet gezamenlijk trainen. Mogelijk worden de maatregelen van het kabinet nog verlengd. Het is daarom onduidelijk wanneer de profvoetballers weer kunnen trainen en wanneer de KNVB dus de hervatting van het seizoen kan inplannen.

De bond heeft ook de bekerfinale, die voor 19 april op het programma stond, al uitgesteld. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

Lees meer: