Portugal heeft geschiedenis geschreven door zondag in de finale van het EK voetbal Frankrijk in de verlenging met 1-0 te verslaan. Wat leverde dat de Portugezen op?

Alle 24 landen kregen een flinke startpremie van 8 miljoen euro. Een gewonnen wedstrijd in de poulefase brengt een miljoen in het laatje; een gelijkspel levert een half miljoen op.

Daarna loopt het bedrag steeds verder op: wie de achtste finale haalde, kreeg 1,5 miljoen euro. Het behalen van de kwartfinale leverde 2,5 miljoen euro op, en een halve finale nog eens 4 miljoen euro op.

Gelijke spelen

Beide finalisten harkten niet de volle pot binnen op weg naar de eindstrijd. Frankrijk speelde een keer gelijk in de groepsfase, en liet daar dus een half miljoen liggen. De tweede plek leverde Les Bleus 5 miljoen euro op, waarom hun totale prijzengeld uitkomt op 23,5 miljoen euro.

Kampioen Portugal speelde in de groepsfase zelfs drie keer gelijk en haalde voor de finale 17,5 miljoen euro binnen. Met de winst van zondag kwam daar nog eens 8 miljoen euro bij.

Totale prijzenpot

In totaal bedroeg de prijzenpot van het EK van dit jaar 301 miljoen euro, aldus de UEFA. Dat is hoger dan vier jaar geleden toen er 196 miljoen euro werd verdeeld.

Wel deden er toen maar zestien landen mee, terwijl er dit jaar 24 deelnemers waren. Maar per deelnemend land is het bedrag nog altijd hoger: dit jaar is er 12,54 miljoen euro per land, in 2012 was dat 12,25 miljoen euro.