De Brabantse industriegroep VDL mag veertig elektrische bussen leveren voor het regionaal openbaar vervoer in en rond de eigen thuisstad Eindhoven.

Dat maakte het familiebedrijf dinsdag bekend, zonder te vermelden hoeveel de order oplevert. De bussen moeten over een jaar worden geleverd.

De provincie Noord-Brabant wil in de periode tot en met 2025 volledig overstappen op emissievrij openbaar vervoer. Daarbij moet het vervoer in de stad Eindhoven in 2020 volledig elektrisch zijn. Busvervoerder Hermes, die de aanbesteding voor de regio Zuidoost-Brabant heeft gewonnen, werkt daarbij onder meer samen met VDL, TU Eindhoven, Fontys en Eindhoven Airport.

Inzet op drukke trajecten

De ruim 18 meter lange bussen van het type Citea SLFA Electric worden in eerste instantie ingezet op drukke trajecten, bijvoorbeeld van en naar Eindhoven Airport en de High Tech Campus. De rest van het wagenpark in Zuidoost-Brabant wordt in fases vervangen, waarbij steeds de nieuwste technologie wordt geleverd. De Citea SLFA Electric is gloednieuw: VDL presenteerde bus pas deze zomer op een grote ov-beurs in Milaan. Keulen ging Eindhoven al voor met een bestelling.

De VDL Citea SLFA Electric waarvan Eindhoven er maar liefst 40 heeft besteld. Foto: VDLbuscoach.com

De VDL Citea SLFA Electric waarvan Eindhoven er maar liefst 40 heeft besteld. Foto: VDLbuscoach.com

Naast de elektrische bussen heeft VDL een order ontvangen voor 65 'gewone' bussen. Die zijn wel schoner en zuiniger dan de dieselbussen die Hermes nu in de regio heeft rondrijden.

Momenteel rijden er in Eindhoven tussen het station en de luchthaven al tramachtige bussen van het type Phileas. Deze rijden echter op LPG. De bouwer van die bus ging echter vorig jaar failliet omdat de Phileas-verkopen internationaal niet van de grond kwamen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl