Voorzitter Sepp Blatter heeft in zijn laatste jaar als voorzitter van de FIFA ruim 3,3 miljoen euro aan salaris en bonussen van de wereldvoetbalbond ontvangen. Dat bleek donderdag uit het jaarverslag van de FIFA over 2015.

Blatter heeft inmiddels plaatsgemaakt voor zijn landgenoot Gianni Infantino. Het salaris van de vertrokken voorzitter, die inmiddels voor zes jaar geschorst is, werd altijd angstvallig geheim gehouden. Zijn opvolger wil van de FIFA een transparante organisatie maken.

Daarom maakte de FIFA donderdag ook bekend dat Jérôme Valcke, de ontslagen secretaris-generaal van de FIFA, in 2015 ruim 1,9 miljoen euro van de FIFA heeft ontvangen. De leden van het uitvoerend comité van de FIFA kregen vorig kalenderjaar ieder 270.000 euro.

Zij worden nog altijd forser beloond dan Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Duitser laat ieder jaar 225.000 euro bijschrijven.

In beroep tegen schorsing

Overigens werd donderdag eveneens bekend dat Blatter zich niet neerlegt bij zijn schorsing van zes jaar. Hij stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS om het besluit van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond aan te vechten.

Blatter volgt het voorbeeld van Michel Platini, de voorzitter van de UEFA. Ze werden aanvankelijk allebei voor acht jaar geschorst wegens een verdachte betaling van Blatter aan Platini.

De Zwitser maakte in 2011 maar liefst 1,8 miljoen euro aan de Fransman over. Platini kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de oude baas van de FIFA. Volgens de ethische commissie van de FIFA wekte dat de schijn van omkoping en corruptie.

De beroepscommissie van de FIFA bracht de schorsing uiteindelijk terug tot zes jaar. Blatter en Platini nemen daar geen genoegen mee. De UEFA wacht het beroep van haar Franse voorzitter in spanning af. De Europese voetbalbond gaat pas op zoek naar een nieuwe preses als Platini afgetreden is. In dat geval lijkt de Nederlander Michael van Praag een voorname kandidaat.

Het is nog niet bekend wanneer het CAS de zaken van Blatter en Platini behandelt.