Zes eigenschappen of gewoontes kunnen je helpen om een groter vermogen op te bouwen. Dat schrijft auteur Sarah Stanley Fallaw die 600 rijke mensen bevroeg. Zij is onderzoeksdirecteur aan het Affluent Market Institute.

Voor haar onderzoek leerde ze over de gewoontes van mensen met een vermogen tussen de 100.000 dollar en 1 miljoen. Ook een paar extreem rijken passeerden de revue. Resultaat was het boek The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth.

Fallaw identificeert zes gedragseigenschappen die ze ‘vermogensfactoren’ noemt. Deze gewoontes kun je jezelf aanwennen ongeacht je leeftijd of inkomen.

  • Zuinigheid of een neiging om te sparen, weinig uit te geven en je aan een begroting te houden.
  • Discipline rond geldzaken, investeringen en je huishouden.
  • Verantwoordelijkheidszin, waarbij je je eigen gedrag in financiële zaken serieus neemt en weet dat geluk weinig van toepassing is.
  • Plannen richting een doel voor je financiële toekomst.
  • Doorzettingsvermogen om niet voor het doel bereikt is, op te geven.
  • Onverschilligheid ten opzichte van de nieuwste producten en de druk om die aan te schaffen.

Vooral zuinigheid kwam vaak naar voren in Fallaws onderzoek. Alle andere eigenschappen ondersteunen eigenlijk de zuinigheid. De meeste miljonairs gaven aan dat ze veel minder uitgeven dan ze zich kunnen veroorloven. Financiële onafhankelijkheid bereikten zij vaak door zuinig te leven.

“Je wordt een slaaf van je salaris als je meer uitgeeft dan je kunt in plaats van te sparen voor je pensioen”, schrijft Fallaw. Om een werkbaar vermogen op te bouwen, raden experts dan ook aan om minstens 20 procent van je inkomen op te potten en van de overige 80 procent te leven.

Zuinigheid hangt echter af van andere eigenschappen. Discipline is daarvan extreem belangrijk. Het vergt namelijk een behoorlijke portie discipline om niet al je geld meteen uit te geven maar binnen de perken te blijven.

De crux is dan ook om je te realiseren dat je zélf verantwoordelijk bent voor je financiën en voor de gevolgen van je uitgavenpatroon. "Miljonairs verwachten niet dat anderen hen rijk maken en ze geven ook niemand anders de schuld als een bepaalde investering niet goed uitpakt", schrijft auteur Chris Hogan van het boek Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth - And How You Can Too. "Ze concentreren zich op dingen die ze zelf in de hand hebben en zorgen dat hun dagelijkse gewoontes daarbij passen."

Hogan kwam er ook achter dat miljonairs hard en doelgericht werken. Daardoor kunnen ze financieel goed plannen en zorgen dat ze hun doelen ook echt halen. 92 procent van de miljonairs in zijn onderzoek heeft een langetermijnplan voor hun vermogen en ze bereiken hun doelen in 97 procent van de gevallen.

Uiteindelijk kunnen ze zich met dank hieraan 'sociaal onverschillig' opstellen. Ze ontwijken de glijdende schaal: elke keer als je meer gaat verdienen ook meer uitgeven. Druk om de nieuwste en duurste smartphone te kopen, voelen ze niet, aangezien ze een doel verder in de toekomst voor ogen hebben: onafhankelijkheid.

Lees meer: