Door de explosieve stijging van de huizenprijzen komen steeds meer starters niet in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De grens voor NHG ligt nu namelijk op 355.000 euro.

De maximale waarde waarvoor mensen een hypotheek met NHG kunnen afsluiten, moet volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) volgend jaar dan ook omhoog naar 440.000 euro.

VEH wijst minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en de organisatie achter NHG erop dat de gemiddelde woningprijs in het tweede kwartaal naar 448.000 euro is gestegen. Daardoor kunnen starters nu nauwelijks gebruik maken van de NHG. Die zorgt ervoor dat ze een lagere rente kunnen krijgen, maar biedt ook een vangnet voor het geval de huizenprijzen gaan dalen. De NHG biedt namelijk de garantie dat huizenkopers niet met een restschuld blijven zitten.

VEH kwam tot het bedrag van 440.000 omdat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar volgend jaar naar dat bedrag wordt verhoogd. De bond voor huizenbezitters stelt dat NHG genoeg geld in kas heeft om de hogere risico’s die bij die verhoging horen te dragen.

LEES OOK: Beperking van de hypotheekrenteaftrek én verhoging eigenwoningforfait zorgen er vanaf 2042 al voor dat de overheid geld gaat verdienen aan huiseigenaar, aldus VEH