Nederland heeft bij nog achttien jaar eigen gas, als we op het huidige winningstempo aardgas blijven oppompen. Daarna zijn we volledig afhankelijk van buitenlands gas, of alternatieven zoals duurzame energie, kernenergie en geïmporteerde stroom.

940 miljard kuub. Zoveel gas heeft Nederland nog te verstoken, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Maar wat zegt zo’n getal?

In 2015 werd er 52 miljard kuub aan aardgas opgepompt. Vanaf 2017 wordt vanuit het grote Groningenveld naar verwachting niet 27 miljard, maar 24 miljard kuub per jaar opgepompt. Daarmee zou de jaarlijkse productie in theorie dalen naar 49 miljard kuub.

In dat tempo zijn de huidige gasvoorraden in 18 jaar op: dus tegen de tijd dat baby’s die dit jaar worden geboren de volwassen leeftijd bereiken.

Je kunt het ook nog anders benaderen. Nederland telt zo’n 7,7 miljoen huishoudens. Gemiddeld verbruikt een huishouden 3.500 kuub aardgas per jaar. Als elk huishouden 6.363 kuub aardgas per jaar zou gebruiken, dus iets minder dan het dubbele van het gemiddelde, kun je de 940 miljard kuub in 18 jaar opmaken. Dit toont meteen aan dat een fors deel van de huidige Nederlandse gasproductie voor de export is bestemd: naar Duitsland, België, Frankrijk en Italië.

In theorie zou Nederland dus veel langer dan 18 jaar met z'n eigen gasvoorraden toekunnen, als die volledig voor de binnenlands consumptie zouden worden gebruikt. Maar aangezien veel exportcontracten meerdere jaren beslaan, is zoiets praktisch gezien ondoenlijk.

Grootste deel eigen gas is op

Sinds de ontdekking van het aardgasveld in Groningen in 1959 is in Nederland ruim 3.582 miljard kubieke meter aardgas gewonnen, zowel uit Groningen als uit de kleinere velden op het land en in de Noordzee.  Inmiddels is bijna 80 procent van de aardgasreserve gebruikt.

 

Door nieuwe berekeningen steeg de Nederlandse gasvoorraad vorig jaar nog wel met 8 miljard kubieke meter, ondanks de winning van 52 miljard kuub.

Dat de voorraad steeg kwam voor een deel doordat er nieuwe gasreserves ontdekt zijn, maar vooral door nieuwe berekeningen. Daarin wordt alleen het gas meegenomen waarvan het technisch mogelijk is om te winnen waarbij dat ook nog rendabel is. Wisselingen in de gasprijzen en technologische ontwikkelingen hebben logischerwijs invloed op de reserves.

Vanwege aardbevingen heeft het kabinet besloten de winning uit het Groningse gasveld verder terug te schroeven. Momenteel ligt er een ontwerpbesluit om de gaswinning daar te verlagen tot 24 miljard kuub.

Alleen in koude winters zou de productie eventueel mogen worden opgeschroefd. Groningen is goed voor circa 75 procent van de Nederlandse aardgasreserves.

Import energie uit buitenland

Door het ook technisch mogelijk te maken dat geïmporteerd buitenlands gas geschikt wordt voor Nederlandse huishoudens kan de productie mogelijk nog verder naar beneden. Daardoor kan Nederland mogelijk nog langer dan zeventien jaar met zijn aardgasreserves doen. Verder zal Nederland moeten beslissen over alternatieven zoals hernieuwbare energie, kernenergie en de import van buitenlandse stroom.

De overheidsinkomsten uit gas zijn de laatste jaren flinke afgenomen. In 2013 was nog 9 procent van de overheidsinkomsten, ruim 15 miljard euro afkomstig van aardgasbaten. Dit daalde vorig jaar naar 3 procent oftewel ruim 5 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl