De Egyptische overheid probeert de koers van de munt te stutten en verbiedt handelaren om veel buitenlandse valuta aan te kopen. Daardoor zijn de prijzen van luxe goederen als Mercedessen enorm gestegen. Rijke Egyptenaren spreken van “een serieus probleem”.

Zeyad Mohamed (19), een student uit een welgestelde familie, houdt zich normaal gesproken niet zo bezig met politiek. Maar sinds hij een nieuwe auto wilde kopen, is dat anders. Zijn favoriete model Mercedes is zeker 18 maanden niet leverbaar. “Een serieus probleem”, aldus Mohamed tegen The New York Times.

President Abdel Fattah el-Sisi probeert te voorkomen dat de Egyptische munt volledig in elkaar stort en heeft restricties opgelegd om buitenlandse valuta aan te schaffen. Het plafond ligt op 50.000 dollar per maand voor particulieren, bedrijven die handelen in voedsel, machines of medicijnen mogen niet meer dan 250.000 dollar aankopen.

Privéscholen: afrekenen in euro’s

Daardoor zijn grote tekorten in importproducten ontstaan. Bijvoorbeeld van bakolie, een tekort waar voornamelijk de arme bevolking al lange tijd mee te kampen heeft. Maar nu zijn ook luxe goederen als auto’s moeilijk te krijgen in Egypte.

De rijke Egyptenaren hebben daarnaast nog een probleem: zij sturen hun kinderen vaak naar privéscholen, waar in euro’s of dollars wordt betaald. Dat is veel moeilijker geworden nu zij de Egyptische pond niet zomaar meer mogen inwisselen voor euro’s of dollars.

Bedrijven trekken zich terug

Een groot probleem voor president Sisi, die juist met onder meer de steun van de rijken aan de macht is gekomen. En ook bedrijven dreigen zich terug te trekken uit Egypte.

Zo heeft General Motors een fabriek in Egypte, maar de productie is tijdelijk stilgelegd omdat er geen onderdelen meer aangekocht kunnen worden. British Airways stopte een tijd met het verkopen van vliegtickets in Egypte omdat de regels verbieden om de opbrengsten uit Egypte te krijgen.

"Dit is nieuw - het lijden van de rijken", vertelt Ibrahim Eissa, een prominente journalist die Sisi lange tijd verdedigde. "Van de buitenwijken in Alexandria tot de Egyptische bovenklasse, niemand is meer blij met Sisi."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl