Voor het eerst dit jaar is er sprake van een golfje van verhogingen van hypotheekrentes. De afgelopen drie dagen verhoogden acht geldverstrekkers de hypotheekrente. De renteverhogingen vonden vooral plaats bij langere rentevaste perioden.

Hieronder een tabel samengesteld door intermediair Van Bruggen Adviesgroep, voor NHG-hypotheken met looptijden van tien en twintig jaar. In de tabel zijn zeven renteverhogingen te zien. Ook ING heeft een verhoging doorgevoerd, maar die geldt alleen voor niet-NHG-hypotheken.

Twee partijen (IQWOON en Lloyds Bank) voerden juist renteverlagingen door.

(klik voor uitvergroting)

De grootste wijzigingen zijn te zien bij ABN Amro (met dochter Florius) en Delta lloyd. Bij deze geldverstrekkers is de tienjaarsrente met respectievelijk 0,1 en 0,15 procentpunt gestegen.

Lage hypotheekrente

Hypotheekrentes zijn al geruime tijd extreem laag, doordat de Europese Centrale Bank (ECB) volop met geld strooit, waardoor lenen erg goedkoop is geworden. Maar nu de economie van de eurozone serieus aantrekt, is het de vraag hoe snel de ECB dit beleid gaat afbouwen.

Op 25 januari aanstaande werpt de centrale bank mogelijk nieuw licht op het monetaire beleid, maar intussen nemen marktpartijen al posities in. Dat is onder meer te zien bij de ontwikkeling van de rente van de 10-jarige Nederlandse staatslening. Die geldt als een belangrijke maatstaf voor de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Eerder deze week maakte Van Bruggen Adviesgroep een infographic waarin dit verband wordt getoond. De oranje lijn toont de ontwikkeling van de 10-jarige staatslening (kapitaalmarktrente), de blauwe lijn de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente.

(klik voor uitvergroting)

hypotheekrente, huizenmarkt

Te zien is dat de oranje lijn van de kapitaalmarktrente veel grilliger beweegt, maar per saldo volgt de hypotheekrente met enige vertraging de ontwikkeling van de rente voor de 10-jaars staatslening. Die is vrijdag overigens opnieuw iets opgelopen.

Van Bruggen stelt dat de 10-jaars hypotheekrente gemiddeld zo'n 1,35 procentpunt boven het niveau van de rente op de 10-jaars staatsleningen ligt. Maar dit verschil is de afgelopen weken geslonken doordat de rente op de staatslening is gestegen, terwijl de hypotheekrente stabiel is gebleven.

Op grond hiervan verwachtte Van Bruggen een inhaalslag van met verhogingen van hypotheekrente. Die is dus de afgelopen dagen ingezet: "Onze verwachting is dat er volgende week nog wel een aantal geldverstrekkers zullen volgen", zegt woordvoerder Oscar Noorlag tegen Business Insider.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in het vierde kwartaal van 2017

MIS OOK NIET: 4 dingen waar je als huiseigenaar op moet letten als de hypotheekrente serieus gaat stijgen