De Conservatieve premier May heeft een goed gesprek gehad met oppositieleider Jeremy Corbyn, maar daar is niets concreets uit voorgekomen. May had zich in wanhoop over de Brexit-impasse tot de Labourleider gewend, tot woede van tal van partijgenoten die voorstander van het vertrek uit de Europese Unie zijn.

Maar de woede leidde enkel tot aftreden van twee bewindslieden en niet tot actie tegen de premier. Partijregels staan de Conservatieven niet toe binnen een jaar weer een motie van wantrouwen tegen hun partijleider in te dienen. Eind afgelopen jaar overleefde May zo’n stemming.

Corbyn noemde het gesprek nuttig, maar zonder praktisch resultaat. “Er is zoals verwacht niet veel veranderd.”

Wel willen de twee verder praten, volgens Britse media. De woordvoerder van May zei dat het gesprek constructief was. Beide partijen blijven in gesprek en er is een werkagenda opgesteld in een poging om tot een overeenkomst te komen.

Meerderheden in het Lagerhuis hebben de Brexit-deal die May’s regering met Brussel heeft gesloten, om verschillende redenen weggestemd. Hetzelfde overkwam een reeks voorstellen van parlementariërs om de impasse te doorbreken.

Bercow voorkomt nieuwe stemmingen in Lagerhuis

Het Britse Lagerhuis zal niet nog een keer stemmen over een reeks alternatieve Brexit-opties. Door een doorslaggevende stem van kamervoorzitter John Bercow was een meerderheid tegen een nieuwe stemronde die maandag zou worden gehouden.

De stemmen staakten woensdag aanvankelijk op 310 voor en 310 tegen. Bij hoge uitzondering moest Bercow toen zijn stem uitbrengen en hij was tegen. Het was voor het eerst in 25 jaar dat de stem van de voorzitter nodig was.

Lees ook op Business Insider

John Bercow

Bercow noemde het niet juist als hij voor nieuwe stemmingen zou stemmen terwijl er geen duidelijke meerderheid voor is. De minder belangrijke kamerleden (backbenchers) zouden het dan voor het zeggen krijgen.

LEES OOK: May wil een deal sluiten met Labour: de stijging van het Britse pond laat zien dat de valutamarkt gelooft in een doorbraak