Noorse wetenschappers zeggen dat een walvis met een metalen tuigje die vissers lastig viel aan de noordkust van Noorwegen waarschijnlijk wapentuig is van het Russische leger.

Experts van het Noorse Instituut voor Marineonderzoek kwamen in actie na klachten van vissers over de walvis. Die sloeg met zijn hoofd tegen hun boten aan en knaagde netten door bij het eiland Ingøya. Dat ligt binnen de noordpoolcirkel.

Martin Biuw van het onderzoeksinstituut stelde tegenover de Noorse zender NRK: “Als deze walvis uit Rusland komt – en dat is heel aannemelijk – dan komt hij niet van Russische wetenschappers, maar veel eerder van de marine.”

Volgens Biuw zullen wetenschappers zeedieren geen harnas aantrekken.

whale beluga russia harness norway

Foto: Beelden van de Noorse zender NRK waarop de 'harnaswalvis' te zien is.

Experts van het Noorse instituut hebben samen met overheidsmedewerkers de walvis verleid met kabeljauwfilet voordat ze zijn 'harnas' eraf haalden. Op foto's is te zien dat er in het Engels de woorden "Equipment of St. Petersburg" opstond.

Wetenschappers zeggen dat er een uitsteeksel aan zit waar precies een GoPro camera in past en waar waarschijnlijk inderdaad een observatiecamera in zat of andersoortige sensoren.

The belgua whale russia norway

Foto: NRK

"We wilden onze netten gaan uitgooien toen we een walvis tussen onze boten zagen zwemmen", zegt visser Joar Hesten tegen NRK.

"Hij zwom naar ons toe en toen hij naderde, zagen we dat hij een soort harnas aan had."

russia harness norway whale

Foto: VG

Audun Rikardsen van de Universiteit van Tromsø laat aan NRK weten: "We weten dat Rusland walvissen uit de eigen zeeën gevangen houdt en er recentelijk een aantal lijkt te hebben vrijgelaten. Ze gaan vaak op zoek naar boten."

Rikardsen zegt contact te hebben gehad met zijn Russische collega's. Die zeiden hem dat deze walvis waarschijnlijk afkomstig is van de Russische marine in Moermansk."

Norway Russia whale location

Foto: De plek waar de wetenschappers de walvis hebben gevonden. Bron: Google Maps

Visser Heston zei tegen de Noorse krant VG dat de walvis heel tam was, op zoek leek naar hulp en duidelijk getraind leek te zijn door mensen.

De marine van de VS, Rusland en Oekraïne heeft in het verleden vaker zeedieren gebruikt, vooral dolfijnen.

De Verenigde Staten gebruiken al sinds de jaren 60 dolfijnen om zeemijnen en onderzeeërs op te sporen. Op dit moment maken 75 dolfijnen en zeeleeuwen deel uit van een speciaal programma van de US Navy in San Diego.

whale norway

Foto: NRK

In Rusland worden ook dolfijnen getraind om zeemijnen te vinden. De Russische staatszender RIA Novosti stelde ooit dat de dolfijnen vijandelijke duikers konden doden met messen en pistolen die vast waren gemaakt aan hun hoofden.

Rusland kreeg een aantal "gevechtsdolfijnen" van het Oekraïense leger in handen na de inname van de Krim in 2014.

In 2016 gaf de Russische marine ruim 20.000 euro uit om vijf dolfijnen te kopen. In juni 2017 meldde TV Zvezda, het militaire kanaal van Rusland, dat er walvissen, dolfijnen en zeehonden worden getraind voor militaire operaties.

Lees meer over de marine: