Zestien jaar geleden werkte Dorie Clark als politiek verslaggever voor een Amerikaanse krant. Op een dag riep de HR-directeur haar bij zich. Ze dacht dat het over een dingetje rond de arbeidsvoorwaarden zou gaan, maar dat was het niet. “Ik werd op staande voet ontslagen.”

Clark vertelt dit verhaal in haar nieuwe boek “Entrepreneurial You“. Anno 2017 ziet Clarks leven er heel anders uit. Ze is marketingadviseur, geeft in deeltijd les op op business school van Duke University en is de auteur van diverse boeken over zelf ondernemen.

In de podcast The Art of Charm legt Clark uit wat de meerwaarde is van spreiding van inkomstenbronnen.

“Iedereen weet dat je niet al je geld in één aandeel moet stoppen, als je belegt. Het is veel slimmer om je beleggingen te spreiden. (…). Maar met ons werk is dat anders. De meesten verdienen slechts op één manier geld. Dat kan heel risicovol zijn. Ik ben na jaren onderzoek tot de conclusie gekomen, dat één van de beste manieren om op professioneel gebied stabiliteit te creëren het nastreven van meerdere inkomstenbronnen is.”

“Dit gaat zeker op voor ondernemers. Maar ook mensen die bij een bedrijf werken, hebben baat bij het genereren van neveninkomsten, of je nu coach bent, spulletjes verkoopt of lezingen geeft. Zo’n extra bron van inkomsten is een bescherming tegen baanonzekerheid en heeft ook andere voordelen. Je ontwikkelt je vaardigheden en je eigen ‘merkwaarde'”.

Zeven bronnen van inkomen

In haar boek schrijft Clark dat ze momenteel zeven bronnen van inkomen heeft: de opbrengst van haar boeken, lezingen, lesgeven op de business school, advies, coaching, een online cursuspakket en inkomen uit het exploiteren van haar email nieuwsbrief.

Clark is niet de enige die wijst op de voordelen van veelzijdigheid. In zijn boek ‘How to find fulfilling work’ wijst Roman Krznaric op het inspirerende voorbeeld van Leonardo da Vinci: portretschilder, uitvinder en wetenschapper.

Lees ook op Business Insider

Da Vinci was een geniaal type, maar z’n veelzijdigheid had ook economische motieven die vandaag de dag nog spelen: als je te maken hebt met beperkte baanzekerheid, is wedden op meerdere paarden geen slechte strategie.

LEES OOK Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65e miljonair te zijn