Mobiele telefoons blijven, na boeken en romans, het vaakst achter in het vliegtuig. En recente cijfers van de NS laten zien dat ruim 6500 smartphones per jaar in de trein vergeten worden door passagiers. Enorm vervelend voor de eigenaar maar tevens schadelijk voor de werkgever van diegene die zijn telefoon verloren is. Bedrijfsgegevens kunnen zo gemakkelijk in verkeerde handen komen.

Een smartphone wordt tegenwoordig al lang niet meer hoofdzakelijk gebruikt om mee te bellen. De mobiele telefoon is een portable kantoor waarmee gewerkt – en op tal van manieren gecommuniceerd wordt. Niet alleen ons hele privéleven staat erop, ook ons werkende leven wordt beheerst door de smartphone. Het is de gewoonste zaak ter wereld waardoor we er eigenlijk niet bij stil staan dat zakelijke e-mails, contactgegevens, WhatsApp-gesprekken, Dropbox-accounts en andere gevoelige documenten bij verlies of diefstal zo maar in de verkeerde handen kunnen vallen. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het zeer belangrijk de mobiele telefoon goed te beveiligen. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever.

Zes tips om je smartphone te beveiligen:

1. Vergrendelen

Vergrendel je telefoon en SIM-card met een code. Het lijkt misschien een inkoppertje maar nog steeds zijn er mensen die hun smartphone niet vergrendeld hebben. Het is het eerste dat je moet doen, wanneer je een nieuw mobieltje instelt. Handig daarbij is om het ‘automatisch slot’ zo kort mogelijk in te stellen, zodat je telefoon bij inactiviteit nooit lang ‘open’ staat. Bij het kiezen van een code is het bovendien verstandig een combinatie te kiezen die niet uit reeksen bestaat (dus niet: 0000 of 123456 bijvoorbeeld).

2. Geef niet overal zo maar toestemming voor

Veel apps vragen toestemming of machtigingen voor van alles en nog wat. Pas hiermee op! Geef niet zomaar toegang tot je contactadressen of locatie, want vaak heeft dat helemaal geen toegevoegde waarde voor de functie van de desbetreffende app. Bij betalingsapps is het sowieso altijd verstandig niets automatisch te laten doen.

3. Wees voorzichtig met gratis Wi-Fi hotspots

Leuk die gratis Wi-Fi bij dat koffietentje maar dit is niet altijd veilig. Probeer altijd gebruik te maken van beveiligde verbindingen (dus met een password) en verzend geen gevoelige data op openbare netwerken.

4. Download niet zomaar iedere app

Apps die je in appstores kunt vinden, zijn negen van de tien keer gecontroleerd en veilig. Toch is het verstandig om recensies van gebruikers te lezen en te kijken hoe vaak een bepaalde app gedownload is. Apps downloaden buiten stores om, is zeer af te raden. Deze kunnen virussen en malware bevatten. Bij twijfel sowieso niet doen.

5. Gebruik Samsung Knox

Wanneer je beschikt over een Samsung Galaxy S8 of Samsung Note8 is het aan te raden om Knox te gebruiken. Dit is beveiligingssoftware waarmee werk en privé op een telefoon eenvoudig gescheiden blijft. Hiermee beschermt Knox bedrijfsgegevens op de mobiele telefoon. Niet alleen Samsung toestellen kun je beveiligen met Knox. Ook andere Android of IOS toestellen kun je hiermee managen. Alleen bij gebruik in combinatie met Samsung heb je meer mogelijkheden, waaronder het scheiden van werk en privé. Meer info vind je op: www.samsungknox.com.

6. Update regelmatig je telefoon

Systeemupdates zijn er niet voor niets. Veel gebruikers hebben niet altijd zin om wéér een update te moeten draaien en wachten hier soms onnodig lang mee. Systeemupdates van fabrikanten zelf bevatten  essentiële bugfixes en beveiligingspatches dus controleer regelmatig of je toestel de laatste versie van de besturingssoftware draait.