Wat doe jij als je je ogen tijdens een middagvergadering nauwelijks open kan houden of als je gewoon zin hebt om je hoofd op het bureau te leggen?

Bijna twee derde van de Amerikaanse volwassenen blijkt in dat geval naar een kop koffie te grijpen. Maar uit onderzoek blijkt dat een powernap effectiever is om je batterij weer op te laden.

Ik hou niet van koffie, dus na de lunch begin ik langzaam weg te zakken. Maar na een slaapje van 15 minuten is mijn brein weer helemaal fris en ben ik weer klaar voor actie.

De kracht van slapen

Wetenschappers weten niet zeker waarom mensen slaap nodig hebben, maar er zijn meerdere theorieën. De ‘plasticiteit’ van je brein (waardoor je in staat bent te leren) lijkt te verbeteren tijdens het slapen. Slaaptekort kan het functioneren van je hersenen aantasten, schrijft Time.

Je lichaam lijkt zichzelf ook te herstellen tijdens het slapen. Onderzoeken tonen aan dat het immuunsysteem de voorraad T-cellen aanvult en dat verklaart mogelijk waarom je ziek kan worden van slaapgebrek.

Onderzoekers weten dat in elk geval Amerikanen te weinig slapen. The Sleep Foundation raadt volwassenen aan 7 tot 9 uur te slapen. Gallup ontdekte dat Amerikanen in 2013 (het laatste jaar dat dit werd gemeten) gemiddeld slecht 6,8 uur per nacht slapen, terwijl dat in 1942 nog 7,9 uur was. In Nederland meldt een op de vijf mensen van 12 jaar en ouder slaapproblemen, blijkt uit CBS-onderzoek. Dus het is geen wonder dat we het halverwege de middag zwaar beginnen te krijgen, een powernap hulp kan bieden.

Hoe te powernappen?

Daniel Pink legt in zijn boek "When: The Scientific Secrets of Perfect Timing" uit dat een kort slaapje fungeert als een soort Zamboni voor je brein. Gedurende de dag beslaan je hersenen, net als een ijsbaan. Een powernap zorgt ervoor dat alles weer glad wordt en je de rest van de dag weer goed kan functioneren.

Ik vind het prettig om maximaal 10 tot 15 minuten te slapen als ik thuiswerk. Langer dan dat slaap ik niet omdat ik dan meer moeite heb met opstaan en me daarna sloom voel. Voordat ik in slaap val, doe ik oortjes in en luister naar een relaxte podcast zodat ik niet aan mijn volgende klus hoef te denken. Ik zet een alarm en doe een oogmasker op.

Als de tijd voorbij is, merk ik dat ik direct weer met hernieuwde focus aan het werk kan. Een powernap is normaal gesproken genoeg voor de hele middag. Als ik zo moe ben dat ik twee middagdutjes nodig heb, ben ik waarschijnlijk ziek aan het worden en kan ik beter helemaal niet werken.

De beste manier om een powernap te doen is voor iedereen verschillend. Volgens The Mayo Clinic is alles tussen 10 en 30 minuten prima. Schrijver Daniel Pink heeft nog een extra tip: neem een kop koffie en slaap dan 25 minuten (dat is de tijd die cafeïne nodig heeft om te gaan werken) en je wordt dubbel fris wakker.

Waar slapen?

Voor veel mensen is het nogal problematisch om een geschikte plek te vinden waar ze kunnen powernappen. Als je zoals ik vanuit je eigen huis werkt, of in je eigen kantoor, dan is het vrij makkelijk.

Maar als je in een open ruimte werkt met collega's, dan is het moeilijker een slaapplek te vinden. Je loopt het risico dat je baas denkt dat je aan het luieren bent als hij of zij je onder je bureau of in de auto ziet dutten.

Het goede nieuws is dat werkgevers de kracht van een powernap beginnen te ontdekken. Sommige bedrijven hebben zelfs speciale slaapruimtes voor hun medewerkers. En je hebt ook steeds meer keuze aan eigenaardige kleine tentjes voor op je werk. Daar kun je dan in wegduiken, als tenminste door het gelach van je collega's heen kunt slapen.

LEES OOK: Experts zeggen dat je het beste op je rug kunt slapen — al kan dat ook één nadeel hebben