De Nederlandse strafadvocaat Serge Weening komt Amerika niet in. De autoriteiten in de VS geven hem geen toestemming in te reizen.

Weening bevestigt berichtgeving in het Advocatenblad over de weigering.

De Limburgse advocaat doet strafzaken en staat onder anderen verdachten in terreurzaken bij. Daaronder ook de zaak van de groep mannen die vorig jaar werd opgepakt voor het beramen van een aanslag op een evenement.

Weening had een vakantie naar Miami geboekt, maar kreeg bij zijn aanvraag voor zowel een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) als een visum nul op het rekest. De vriendin van Weening, tevens zijn reisgenoot, kreeg van de Amerikanen wel groen licht.

Hij heeft het sterke vermoeden dat de weigering een rechtstreeks gevolg is van het werk dat hij doet. “Ze vroegen of ik als advocaat ook ‘high profile-zaken’ doe. Toen het woord terrorisme viel, werd het gesprek beëindigd”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Ze zeiden dat ik in de VS gescreend moest worden. Die screening kan maanden duren.”

Andere advocaten zou de toegang tot de VS ook zijn geweigerd.

De Nederlandse Orde van Advocaten spreekt van een verontrustende ontwikkeling en vindt het ontoelaatbaar dat een land advocaten buiten de grenzen probeert te houden. De orde heeft zijn zorgen overgebracht aan de Nederlandse ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken. Ook is er contact gezocht met Europese en Amerikaanse beroepsorganisaties voor advocaten.

Lees ook op Business Insider