De Europese beurzen zijn donderdag op de laatste handelsdag van het eerste kwartaal met winst het lange paasweekeinde ingegaan. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de beurzen gesloten. Op het Damrak moest TomTom fors inleveren na het weerleggen van overnamegeruchten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent in de plus op 529,52 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 781,44 punten. Londen en Parijs kregen er tot 0,7 procent bij, Frankfurt ging 1,3 procent vooruit.

TomTom was met een min van 8,2 procent de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen. Het navigatiebedrijf liet weten geen adviseur te hebben ingehuurd om op zoek te gaan naar mogelijke kopers. TomTom reageerde daarmee op berichten dat gekeken wordt naar een koper voor het hele bedrijf of een minderheidsbelang. Woensdag steeg het aandeel nog ruim 10 procent.

Metalenspecialist AMG was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven, met een plus van 3,3 procent. Corbion daalde 3,8 procent. Het biochemiebedrijf koopt het belang van zadenbedrijf Bunge in een samenwerking tussen de twee bedrijven. Kempen verlaagde het advies voor het aandeel.

Bij de hoofdfondsen was uitzender Randstad een flinke daler met een min van 3,9 procent, het aandeel noteerde ex-dividend. Grootste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van ruim 4 procent.

Renault klom in Parijs 5,8 procent na mediaberichten over een mogelijke fusie tussen de Franse automaker en zijn Japanse partner Nissan. De Franse cateraar en facilitair dienstverlener Sodexo kelderde krap 15 procent na een winstalarm. In Zürich won Swiss Re 2,4 procent op berichten dat het Japanse Softbank een belang wil nemen in de Zwitserse herverzekeraar.

Barclays steeg licht in Londen. De Britse bank treft een schikking van 2 miljard dollar in de VS vanwege de verkoop van rommelhypotheken waarmee wordt afgezien van verdere vervolging. GKN sprong meer dan 9 procent omhoog. De aandeelhouders van het Britse moederbedrijf van Fokker hebben ingestemd met het vijandige overnamebod van investeerder Melrose van omgerekend 9,5 miljard euro.

De euro was 1,2287 dollar waard, tegen 1,2349 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 64,81 dollar. Brentolie klom 0,5 procent naar 69,90 dollar per vat.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: