Een Franse rechtbank heeft een multimiljonair die meer dan tien jaar heeft besteed aan het bouwen van zijn droomhuis opgedragen zijn chateau weer te slopen, omdat hij geen bouwvergunning had.

Vastgoedontwikkelaar Pierre Diter krijgt van de rechtbank in Aix-en-Provence 18 maanden de tijd om zijn 57 miljoen euro kostende huis in het Zuid-Franse Grasse af te breken. Ook krijgt hij een boete van 450.000 euro.

Op het terrein van 3.000 vierkante meter stond bij de aankoop in 2000 alleen een boerderij van 200 vierkante meter.

Volgens Myprivatevillas heeft het droomhuis van Diter 18 suites, twee helikopterplatforms, een zwembad en een prachtig onderhouden tuin. Het is gebouwd in traditioneel Toscaanse stijl en ligt zo’n 40 kilometer van de Franse stad Nice.

Cheateau diter

Foto: De entreehal van Château Diter. Bron: YouTube/My Private Villas

De rechtbank legde Diter ook een dwangsom van 500 euro per dag op als het huis na 18 maanden nog niet is gesloopt.

chateau diter

Foto: YouTube/My Private Villas

Tijdens een rechtbankzitting in januari noemde aanklager Pierre-Jean Gaury het huis "een faraonisch project", naar de oud-Egyptische bouwwaanzin, en ook "totaal illegaal".

Hij zei volgens de Franse krant Le Figaro dat het enorme huis is gebouwd "tegen alle bouwvoorschriften in wat betreft veiligheid en omgeving" door een eigenaar die "alleen maar is geïnteresseerd in geld".

Chateau diter

Foto: YouTube/My Private Villas

De uitspraak maakt een einde aan de 14 jaar durende juridische strijd tussen de aanklagers in Aix-en-Provence, huiseigenaar Diter en een aantal van zijn buren.

Diter moet alle delen van het chateau die zonder bouwvergunning zijn gebouwd afbreken, maar mag de originele boerderij laten staan, oordeelde de rechtbank.

Château Diter.

Foto: TYouTube/My Private Villas

De buren klaagden over de herrie die gasten maakten als ze het huis huurden voor 50.000 euro per nacht voor bruiloften en feesten. Ook zorgden opnames van grote film- en tv-maatschappijen voor de nodige overlast. Zo zijn er in het huis bijvoorbeeld scènes gefilmd voor de serie 'Riviera' van Sky Atlantic.

Château diter

Foto: YouTube/My Private Villas

Diter zei tegen de rechtbank dat hij zich gaat houden aan de uitspraak. Zijn enorme luxueuze huis wordt gesloopt.

Lees meer over miljonairs: