Kunsthandelaar Jan Six kon zijn ogen niet geloven. Hij herkende de stijl van Rembrandt in een schilderij dat bij veilinghuis Christie’s in Londen werd aangeboden. Hij zag wél wat de experts van het veilinghuis niet hadden gezien.

Het schilderij, ‘portret van een jonge man’, is vrijwel zeker een echte Rembrandt. Six kon het voor ‘maar’ 137.000 pond (ruim 156.000 euro) kopen. Het doek is waarschijnlijk tientallen miljoenen waard, denkt Six.

De verkoper van het Rembrandt-schilderij liep veel geld mis. Christie’s zou weleens een claim van de verkoper kunnen krijgen, denkt Jop Ubbens, oud-directeur van Christie’s Nederland.

Tja, waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Maar komen kapitale blunders van kenners vaker voor?


Een echte Rembrandt: veilinghuis Christie’s zag ’t niet, kunsthandelaar Jan Six kocht ‘m voor zo’n €156 duizend

Jan Six bij Rembrandt


Platenmaatschappij stuurt in 1962 The Beatles weg: "De tijd van gitaarbandjes hebben we wel gehad"

The Beatles met zilveren platen

Platenlabel Decca stuurde ooit The Beatles weg. Platenbaas Dick Rowe wees ze af nadat ze vijftien liedjes bij de maatschappij hadden opgenomen, bij wijze van auditie. "De tijd van gitaarbandjes hebben we wel gehad", zou Rowe tegen Brian Epstein , de manager van The Beathes, hebben gezegd. Rowe ontkende dit later. Feit is dat Decca The Beatles niet wist binnen te halen.

Dat Rowe gitaarbandjes soms wel zag zitten, blijkt uit het feit dat hij later, na successen van de Beatles, zelf The Rolling Stones contracteerde voor platenlabel Decca.


Uitgever ziet niets in Harry Potter: "Dit kan geen commercieel succes worden"

JK Rowling

Ook schrijfster J.K. Rowling van de populaire Harry Potter-boeken heeft de nodige afwijzingen gehad, voordat in 1997 haar eerste boek verscheen. Diverse uitgevers zagen de Harry Potter-reeks niet zitten.

Ze schreef in het begin van haar loopbaan onder het pseudoniem Robert E. Galbraith. Uitgever Constable & Wilkinson schreef dat ze niet verwachtten dat Harry Potter ooit een commercieel succes zou kunnen worden. Later heeft Rowling diverse afwijzingsbrieven met veel plezier op Twitter geplaatst. In een van de brieven tipte een uitgever Rowling een 'handboek voor schrijvers' te raadplegen. De Harry Potter-boeken zijn een wereldwijd succes geworden en ook de films zijn kaskrakers.


Walt Disney afgewezen: "Zo'n muis, dat wordt niks"

Mickey Mouse

foto EPA

Filmstudio MGM stuurde Walt Disney weg toen hij in 1927 met een eerste animatiefilm van Mickey Mouse aankwam bij de studiobazen. Zo'n gigantische muis in de bioscoop, dat schrikt vrouwen af, dacht de studio.

Kansloos, dat wordt helemaal niks, was het commentaar van een MGM-manager. Walt Disney wist met de muis en andere karakters zelf een internationaal mediaimperium op te bouwen.


Vincent van Gogh wist zijn hele leven maar een paar schilderijen te verkopen

Foto: schilderij 'De zaaier met ondergaande zon' van Van Gogh. Bron: EPA.

De jonge Van Gogh ruilde ook wel werk voor voedsel en voor teken- en schilderbenodigdheden. Maar dat kun je nauwelijks aanmerken als 'verkopen'. Zeker niet als je kijkt naar de latere miljoenenopbrengsten van zijn werken, zoals de 82,5 miljoen dollar die het portret van dokter Gachet in 1990 opleverde.

Hij schilderde honderden werken, maar kunsthandelaren waren tijdens Van Gogh's leven nauwelijks geïnteresseerd. Vincent kreeg een eerste opdracht van zijn oom Cor, die kunsthandelaar was. Oom Cor wilde zijn neef wel op weg helpen en bestelde 19 Haagse stadsgezichten. Zijn eerste verkoop deed Van Gogh aan een Parijse verf- en kunsthandelaar, Julien Tanguy.

Zijn broer Theo wist nog een werk van Vincent aan een Londense galerie te verkopen. Vincent verkocht de Rode Wijngaard aan Anna Boch, de zus van een vriend van Vincent, Eugène Boch.


LEES OOK Dit zijn de 10 meest gehate types in het vliegtuig: van de raamklever tot de stinkende buurman