Een derde van de Nederlandse familiebedrijven wil tussen nu en vijf jaar het bedrijf verkopen. 

Dat blijkt uit een onderzoek onder tweehonderd ondernemingen met tussen de 10 en 200 werknemers. Nederland telt zo’n 70.000 bedrijven in deze categorie.

Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van adviesbureau Marktlink Fusies & Overnames.

Vaak voorspeld, nooit gekomen: de verkoopgolf

Marktlink verwacht dat de komende vijf jaar jaarlijks zo’n 4.200 mkb-bedrijven in de verkoop gaan. Overigens is zo’n verkoopgolf wel vaker voorspeld, maar tot heden uitgebleven. De recessie was daar ongetwijfeld mede debet aan.

Ondernemers overschatten de overnamesom al gauw. De ondervraagden waarderen hun bedrijf gemiddeld op 8,8 maal de jaarwinst. In de praktijk is deze gemiddeld vijf maal de jaarwinst.

Marktlinkpartner Tom Beltman: “Van de 65-plussers verwacht slechts een kwart het bedrijf over te dragen aan een familielid. Het familiebedrijf dat van generatie op generatie wordt overgedragen, blijkt hiermee een romantische idee dat steeds minder realistisch lijkt naarmate men ouder wordt.”

Dat betekent dat het gros van de bedrijven overgaat naar niet-familiegebonden partijen als een branchegenoot, een investeerder of een directeur die zich inkoopt.

Lees ook

Bedrijf kopen? Dit krijg je voor twee ton ( en minder)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl