Tijd doorbrengen in een vliegtuig is doorgaans niet een favoriete tijdsbesteding. Mocht je weer eens opgevouwen in het middelste stoeltje zitten, wees dan blij dat er niet ook nog eens 80 vogels aan boord van de cabine zijn.

Een foto van een Saudische prins die zijn 80 vogels mee aan boord nam van een vliegtuig werd maandag geplaatst op social media-site Reddit.

De auteur van de post op Reddit heeft het over haviken, maar het zijn waarschijnlijk valken.

Met valken reizen is namelijk vrij gebruikelijk in het Midden-Oosten. Valkerij – vogels trainen voor de jacht – wordt al sinds de Oudheid beoefend in het Midden-Oosten. In de Verenigde Arabische Emiraten is het nog altijd een populaire hobby.

De valk is niet voor niets de nationale vogel van de Emiraten, het is dus vrij logisch dat vliegmaatschappijen de vogels transporteren.

Eigen paspoort voor valken

Een Reddit-gebruiker wees op een artikel uit de Atlas Obscura waarin wordt uitgelegd dat valken een eigen paspoort krijgen in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is  drie jaar geldig en met zo'n paspoort mogen de vogels reizen naar Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië, Pakistan, Marokko en Syrië. Al gaat een vrije vogel natuurlijk waar hij wil.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Flydubai zei tegen de Arabische website The National dat er een stoel geboekt moet worden voor de valk en dat hij geplaatst moeten worden op een doek om ongelukken te voorkomen. Toen de schrijver van het stuk in april 2015 met Flydubai vloog, was de business-class cabine gereserveerd voor valken. Het is dus niet zó uitzonderlijk als je misschien denkt.

Bij Qatar Airways mag je maximaal zes valken meenemen in de economy class.

Ook Etihad Airways staat valken toe tijdens de vlucht. "We accepteren valken aan boord van het vliegtuig, zolang alle benodigde papieren in orde zijn. Ook accepteren we valken in het bagageruim", schrijft de maatschappij op zijn website.

Een woordvoerder van Etihad laat Business Insider weten dat de foto in ieder geval niet aan boord is genomen van één van hun vliegtuigen, afgaande op de interieurbekleding en de uniformen van het personeel.

LEES OOK: Dit zijn de 20 veiligste vliegmaatschappijen ter wereld