Zou het niet geweldig zijn als de batterij van je telefoon eens echt langer zou meegaan? Recycled glas is mogelijk de oplossing voor modern ongemak numero uno: een smartphone met lege batterij.

Onderzoekers aan de University of California Riverside is het gelukt om lithium-ion superbatterijen te maken voor elektrische apparaten en auto’s, die vier keer zoveel energie bevatten als normale batterijen.

Hoofdingrediënt: gerecycled glas.

Het proces is opmerkelijk eenvoudig. Eerst wordt glas vermalen tot poeder, de siliciumdioxide (vaker silica genoemd) wordt vervolgens chemisch omgevormd tot nanodeeltjes en bedekt met koolstof voor de stabiliteit.

Een fles levert genoeg materiaal op voor honderden knoopbatterijen, aldus hoofdonderzoeker Changling Li.

De ontdekking maakt onderdeel uit van een langlopend onderzoek op de universiteit om meer duurzame oplossingen te vinden voor ons dagelijkse energieverbruik met apparaatjes en auto’s. Eerder experimenteerde de onderzoeksgroep met een nieuw soort batterij gemaakt met behulp van paddenstoelen (portobello’s om precies te zijn), zand en zogeheten diatomeeënaarde waarin veel fossielen zitten.

Willen batterijen echt duurzaam worden, dan zal er ook een oplossing moeten worden bedacht voor het afval. Wereldwijd worden per jaar bijna een miljard lithium-ion batterijen geproduceerd. Eenmaal afgedaan (na een paar jaar) worden ze meestal bij hoge temperaturen verbrand in vuilovens om het metaal er weer uit te halen. Met alle vervuiling van dien.

Maar in de nabije toekomst is er een betere manier om van dit klein chemisch afval af te komen: je kunt ze laten opeten door schimmels. Want wat blijkt: veel voorkomende schimmels Aspergillus niger, Penicillium simplicissimum en Penicillium chrysogenum lusten de metalen uit de batterijen wel, mits je die verpulvert en voorziet van een voedingsmiddel dat de schimmels lekker vinden.

LEES OOK OP FAQT.nl