De Russische regering zou met de uitlevering van voormalig inlichtingenexpert Edward Snowden aan de VS president Donald Trump tegemoet willen komen.

Dat meldden bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten aan het Amerikaanse NBC News.

De bronnen baseren zich op een reeks inlichtingenrapporten met daarin zeer gevoelige informatie over Russische plannen om bij de nieuwe Amerikaanse president in de gunst te komen.

Trump heeft meerdere malen laten weten dat hij Snowden, die sinds 2013 als balling in Rusland woont, in de VS wil laten berechten. In juli 2015 zei de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat tegen CNN: “Ik vind hem een totale verrader en ik zou hem hard aanpakken. En als ik president ben, zal Poetin hem uitleveren.”

Snowden zelf, wiens Russische verblijfsvergunning recent tot 2020 werd verlengd, ziet het bericht vooral als bewijs dat hij nooit voor de Russen heeft gewerkt: “Eindelijk: onweerlegbaar bewijs dat ik nooit heb samengewerkt met Russische inlichtingendiensten. Geen land levert spionnen uit, omdat de andere dan vrezen de volgende te zijn”, twitterde hij.

Ben Wizner, Snowdens advocaat, zei tegen NBC niets te weten van een mogelijke ophanden zijnde uitlevering. Het Kremlin noemde het bericht onzin.

Lekken van staatsgeheimen

Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, lekte in 2013 documenten over Amerikaanse spionagepraktijken. De Amerikaanse justitie wil hem daarvoor berechten. Op het lekken van staatsgeheimen staat in de VS minimaal 30 jaar gevangenisstraf.

Snowden werkte op Hawaii bij het bedrijf Booz Allen Hamilton Holding Corp, dat de Amerikaanse geheime dienst en politie hielp bij het in de gaten houden van burgers op internet. Booz Allen Hamilton ontsloeg Snowden na de onthullingen, omdat hij de ethische code van het bedrijf had geschonden.

Hij speelde de informatie over het grootschalig aftappen aan de kranten door, omdat hij zich naar eigen zeggen "verplicht voelde vrije mensen te beschermen tegen onderdrukking".

Snowden vluchtte naar Hongkong en ging later naar Rusland. Daar zit hij nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.

Vernietigend rapport

De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden veegde in een vernietigend rapport vorig jaar de vloer aan met Snowden. De commissie beschouwt hem bepaald niet als klokkenluider, zoals hij zichzelf in interviews heeft beschreven.

De acties van Snowden hebben “enorme schade aan de Amerikaanse veiligheid toegebracht”, zo staat in het rapport. Hij zou naast zijn ‘verraad’ hebben gelogen over zijn afkomst en conflicten hebben gehad met collega’s.

Volgens het openbaar gemaakte deel van het rapport heeft Snowden “geheimen prijsgegeven die de Amerikaanse troepen in het buitenland in gevaar hebben gebracht en geheimen die van belang zijn voor de verdediging tegen terroristen en natiestaten”.