Het economisch herstel is in mei aanzienlijk verbeterd. Voor veel economische indicatoren staan de lichten op groen.

Dat bleek vrijdag uit de zogenoemde conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur continu. Daarna ging de verbetering echter stapsgewijs.

De conjunctuurklok volgt de ontwikkeling van 15 economische indicatoren. Het gemiddelde daarvan zit sinds de start van dit jaar duidelijk in de lift, blijkt uit onderstaande grafiek.

(klik voor uitvergroting)

Conjunctuurklokindicator-ongewogen-gemiddelde-van-de-15-indicatoren-in-de-Conjunctuurklok-15-05-27

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie nam in mei verder toe en bereikte het hoogste niveau in ruim vier jaar. Producenten in de industrie waren vooral positiever over hun orderportefeuille. Ze waren ook iets beter te spreken over de toekomstige productie.

Het vertrouwen van consumenten kwam weer terug op het niveau van maart; er zijn iets meer optimisten dan pessimisten. In maart waren de consumenten voor het eerst sinds de zomer van 2007 weer positief. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Veel lichten op groen

Om de onderliggende ontwikkeling van de 15 indicatoren waarop de statistici de conjunctuurklok baseren te laten zien, werkt het CBS met een kwadrant dat hieronder te zien is. De meeste indicatoren zitten rechtsboven in de groene hoek: dat betekent dat het niveau van de indicator bovengemiddeld hoog is én groeit.

(klik voor uitvergroting)

conjunctuurklok

De oranje hoek (linksboven) duidt op een bovengemiddeld niveau maar met afnemende groei.

Het rode kwadrant linksonder geeft een ondergemiddeld niveau aan en verdere krimp en het gele kwadrant rechtsonder een ondergemiddeld niveau, maar wel verbetering.

De twee indicatoren in het gele kwadrant betreffen de ontwikkeling van de uitzenduren en de industriële productie. De negatieve uitzondering in het plaatje is de uitvoer (blauw bolletje) die in mei relatief zwak was.

Bron:  Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl