De Nederlandse economie is in het derde kwartaal stevig opgeveerd, na de zware klap van het voorjaar als gevolg van de lockdown.

Het nationaal inkomen kromp in de maanden juli, augustus en september nog wel 2,5 procent vergeleken met een jaar eerder.

Grote vraag is hoe het slotkwartaal van 2020 uitpakt in verband met de gedeeltelijke lockdown als gevolg van een nieuwe coronagolf.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar flink opgeveerd, na de zware klap van het tweede kwartaal, toen de lockdown in verband met de coronacrisis het land keihard trof.

Vergeleken met het tweede kwartaal is de economie met 7,7 procent gegroeid in de maanden juli, augustus en september.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt van de sterkste groei ooit gemeten. Deze volgt op de “ongekende krimp” van 8,5 procent in het tweede kwartaal toen de coronacrisis duidelijk zijn sporen naliet.

Ondanks het sterke groeicijfer is de Nederlandse economie nog niet op het niveau van voor de crisis. Daarvoor was de neergang in de eerste twee kwartalen te groot.

Het nationaal inkomen lag in het derde kwartaal 2,5 procent onder dat van het derde kwartaal van 2019. Een forse krimp dus.

Ten opzichte van het slotkwartaal van 2019, de laatste meetperiode van voor de crisis, is de economie in de eerste drie kwartalen dit jaar per saldo met 3 procent gekrompen.

Consumptie herstelt in de zomerperiode

Vooral de consumptie door huishoudens zorgde ervoor dat de economie opveerde. De bestedingen door huishoudens zijn goed voor de helft van de groei, aldus het CBS. Ook was sprake van een toename van overheidsuitgaven, investeringen en handelssaldo.

Huishoudens trokken in het derde kwartaal vaker hun portemonnee voor het doen van uitgaven in vergelijking met eerder dit jaar.

Volgens het CBS werd in doorsnee 9,4 procent meer besteed dan in het tweede kwartaal. De overheidsconsumptie en ook de investeringen stegen met 6,3 procent. De uit- en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 8,6 en 6,8 procent toe.

In vergelijking met een jaar eerder vielen de consumentenbestedingen in het derde kwartaal 4,8 procent lager uit, tegen een min van 12,7 procent in het tweede kwartaal.

Met name aan horeca, recreatie en cultuur, en vervoer en communicatie werd minder geld uitgegeven. Daartegenover werd meer geld uitgegeven aan eten, de inrichting van het huis en elektrische apparaten. Dit alles resulteerde voor de detailhandel in een recordgroei.

Lichte krimp verwacht in slotkwartaal van 2020

Het CBS merkt op dat de groeicijfers als gevolg van de coronacrisis omgeven zijn met een "grotere onzekerheid" dan bij de eerste berekening gebruikelijk is.

Belangrijke vraag is ook wat er in het slotkwartaal van 2020 gebeurt. Door de gedeeltelijke lockdown die in oktober is ingezet, wordt het economische herstel afgeremd.

Economen van ABN Amro gaven begin november aan te verwachten dat de economie in het vierde kwartaal weer licht zal krimpen, met een min van 1,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

LEES OOK: Economie ziet er iets beter uit in oktober – vertrouwen bedrijven verbetert, huizenprijs blijft klimmen en laag aantal faillissementen