De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar, als je kijkt naar de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Het bruto binnenlands product dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening.

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie met 2,4 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar piekte de groei op jaarbasis op 3,1 procent en in het eerste kwartaal lag de groei ten opzichte van een jaar eerder op 2,8 procent.

Voor heel 2018 rekent het Centraal Planbureau (CPB) op een groei van 2,8 procent. En voor 2019 staat een raming van plus 2,6 procent in de boeken.

Het algemene plaatje is dat de economische groei dit jaar een fractie lager uitkomt dan in 2017, toen de groei op 2,9 procent uitkwam. Die kentering begint zich nu af te tekenen in de kwartaalcijfers.

Consument stut de economische groei

De toename van de bestedingen door consumenten is momenteel één van de belangrijkste peilers van de economische groei. Huishoudens gaven in het derde kwartaal 2,3 procent meer uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral aan auto’s en elektrische apparaten werd meer geld besteed. Ook de buitenlandse handel droeg bij aan de groei.

Naast de gestegen consumptie kwam dat onder meer door hogere investeringen in vaste activa zoals machines en bedrijfsgebouwen (plus 2,4 procent), al was dat wel minder het geval dan in het tweede kwartaal (plus 5,9 procent).

Lees ook op Business Insider

(klik voor uitvergroting)

Vergeleken met een jaar eerder klom de export in het derde kwartaal van dit jaar met 2,3 procent, wat beduidend minder was dan de groei van 3,5 procent in het tweede kwartaal.

De export van goederen is in september met 2 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het volume van de goederenuitvoer nam daarmee minder hard toe dan in augustus.

Evenals in de voorgaande maand, groeide in september vooral de export van transportmiddelen, machines en apparaten. De import nam met 3,9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens het statistiekbureau zijn de vooruitzichten voor de export in november minder gunstig dan in september. Dat komt vooral door een daling van het producentenvertrouwen in Duitsland en andere Europese landen.

LEES OOK: Dit zijn de goedkoopste plekken om te tanken op 10 belangrijke verkeersroutes in Nederland