Dat getrouwde mensen gelukkiger zijn, was al bekend. Maar komt dat nu omdat gelukkige mensen sneller trouwen, of dat je van trouwen gelukkiger wordt?

De economen John F. Helliwel en Shawn Grover van The National Bureau of Economic Research komen op basis van onderzoek tot de conclusie dat je van trouwen daadwerkelijk gelukkiger wordt, zo schrijft The New York Times donderdag.

De economen maakten voor hun onderzoek gebruik van Gallup World Poll, een lopende wereldwijde enquête onder aardbewoners. Daarnaast gebruikten ze uitkomsten van enquêtes onder Britse huishoudens.

Om niet in de kip-ei-discussie te belanden, keken de onderzoekers niet alleen of mensen die op dit moment getrouwd zijn gelukkiger zijn dan singles, maar ook hoe de situatie was voordat de mensen trouwden. Door het geluksniveau voorafgaand aan het huwelijk mee te nemen, konden ze corrigeren voor het geval dat het geluk van getrouwde stellen veroorzaakt werd door het feit dat ze al gelukkig waren.

Stressvolle periodes

En wat blijkt? Trouwen draagt wel degelijk bij aan iemands geluk. Met name tijdens periodes van veel stress,  zoals tijdens een midlifecrisis wanneer kleine kinderen en werk veel aandacht opslurpen, blijkt een partner een uitkomst.

Overigens hoef je niet per se naar het gemeentehuis. Het gaat niet om een papiertje, maar om de aanwezigheid van een partner.

Het gelukkigste zijn die personen die zijn of haar partner ook als zijn beste vriend of vriendin beschouwen. Dat verklaart misschien ook waarom het verband tussen geluk en getrouwd zijn minder prominent is in Zuid-Azië en Afrika waar huwelijken – overigens net zoals bij ons honderd jaar geleden – vaker om economische redenen worden gesloten.

Lees ook op Business Insider

Geluk duurt veel langer dan wittebroodsweken

Een ander conclusie die de economen op basis van hun data trekken, is dat het extra geluk dat getrouwd zijn oplevert, niet wegebt in de loop der jaren.

En dat laatste is opvallend omdat mensen na andere periode van plotseling geluk of verdriet –  zoals bij de aanschaf van een nieuwe auto of het overlijden van een nabij persoon – na een tijdje weer terugvallen op hun oude geluksniveau.

Lees ook

Waarom alle mooie meisjes naar de stad verhuizen

Zo regel je een budgethuwelijk

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl