Economen vergeten nog weleens dat politici niet louter beslissingen nemen op basis van de economische inzichten.

Dat zegt Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66) in gesprek met MeJudice. Koolmees was eind september spreker tijdens het jubileumseminar van het wetenschappelijk instituut SEO Economisch Onderzoek.

Politici moeten zoeken naar draagvlak en mensen overtuigen dat sommige plannen goed zijn, aldus Koolmees. “Daar heb je af en toe economische argumenten bij nodig, om mensen uit te leggen dat het verhogen van de AOW-leeftijd of het versoepelen van het ontslagrecht goed is.”

Koolmees studeerde zelf sociale en institutionele economie aan de Universiteit van Utrecht en is woordvoerder Financiën van de D66-fractie.

Oud-directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings onderschrijft dat politici en economen andere verantwoordelijkheden hebben. “Politici moeten verkiezingen winnen en beleid verkopen aan kiezers”, aldus Teulings. “Uit internationaal onderzoek blijkt dat datgene wat economen goed beleid vinden vaak moeilijk uit te leggen is aan kiezers.”

Bekijk het gesprek dat Koolmees, Teulings en econome Barbara Baarsma hadden met MeJudice,  het discussieplatform voor economen.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl