Iedereen maakt zich weleens zorgen.

Misschien ben je weleens een ruimte met collega’s ingelopen en had je het idee dat ze over je aan het roddelen waren. Of misschien zijn je vrienden weleens vergeten je mee te nemen in de e-mailgroep voor een gezamenlijk uitje.

Ons advies? Maak je geen zorgen. Je bent waarschijnlijk best geliefd.

Maar als je je echt zorgen maakt dan is hier een lijst van tekenen waarvan de wetenschap zegt dat anderen je daarmee sympathiek vinden.

Het zal je ongetwijfeld opvallen dat de meeste punten te maken hebben met meer aandacht geven aan anderen en minder aan jezelf. Ironisch genoeg heb je een grotere kans mensen voor je te winnen op het moment dat je stopt je zorgen te maken of je wel aardig bent.


Je maakt een goede eerste indruk

Foto: Flickr/University of Exeter

Eerste indrukken zijn heel moeilijk weer uit te wissen, dus als je een hele goeie eerste indruk maakt, zit je waarschijnlijk wel geramd voor de rest van je leven.

Uit een in 2016 gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science blijkt dat het oordeel over mensen op basis van een foto, invloed blijft hebben, ook als je ze daarna echt ontmoet.

Dat gezegd hebbende zijn er na een slechte eerste indruk wel manieren om dat beeld om te draaien. Als iemand je negatief beoordeelt, kan het je helpen om jouw gedrag in een nieuwe context te plaatsen.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je op straat een kennis negeert, omdat je net knallende ruzie hebt gehad met je partner en niet in de stemming bent om te praten. Later kom je erachter dat die kennis denkt dat je een enorme eikel bent.

Je zou dan hem of haar dan uit kunnen leggen dat je er normaal gesproken dol op bent om even bij te praten, maar dat je aan het huilen was en zowel je kennis als jezelf niet in verlegenheid wilde brengen.


Je laat positieve emoties zien

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Volgens onderzoek van de Ohio State University en de University of Hawaii voelen mensen onbewust de emoties van anderen om hen heen.

De onderzoekers zeggen dat dat mogelijk is, omdat we van nature de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van anderen overnemen. Daarmee voelen we ons ook een beetje hetzelfde als de ander.

Dat betekent dat als jij in zijn algemeenheid positief en enthousiast bent de mensen in je omgeving dat ook worden.


Je bent niet altijd perfect

Foto: Mathieu Belanger/Reuters

Nooit gestruikeld op weg naar een belangrijke vergadering? Echt niet?

Wetenschap wijst uit dat als duidelijk wordt dat je niet perfect bent, je aansprekender en kwetsbaarder wordt voor de mensen om je heen.

Elliot Aronson van de University of Texas in Austin ontdekte dit fenomeen als eerste toen hij onderzocht hoe simpele fouten je aantrekkelijkheid kunnen vergroten. Hij vroeg mannelijke studenten van de University of Minnesota om te luisteren naar opnames van mensen die een quiz deden.

Mensen die het goed deden in de quiz, maar daarna koffie morsten werden als vriendelijker beschouwd dan mensen die de quiz goed deden en geen koffie morsten én dan degenen die de quiz niet goed deden en daarna ook koffie morsten.

Met andere woorden: je moet laten zien dat je wel wat kan voordat je een fout maakt, anders maak je jezelf alleen maar belachelijk.


Je laat mensen over zichzelf vertellen

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

Mensen zijn er dol op om over zichzelf te praten. En als je hen dat laat doen, dan vinden ze jou ook leuk.

Onderzoekers van Harvard ontdekten dat over jezelf praten op zichzelf al heel bevredigend kan zijn, net als eten, geld en seks dat zijn.

Voor een van de onderzoeken werd een functionele MRI-scan gemaakt van de deelnemers terwijl ze vragen beantwoordden over ofwel hun eigen meningen ofwel die van een ander.

De deelnemers was gevraagd een vriend of familielid mee te nemen die naast het MRI-apparaat bleef. In een aantal gevallen werd de deelnemers gezegd dat hun antwoorden werden gedeeld met de vriend of het familielied, in andere gevallen bleven hun antwoorden privé.

De resultaten lieten zien dat de hersengebieden die verband houden met motivatie en beloning het meest actief waren als de informatie van de deelnemers werd  gedeeld. Die gebieden waren ook actief zonder dat de informatie werd gedeeld, maar in mindere mate.


Je hebt een goed gevoel voor humor

Foto: Egor Slizyak/Strelka Institute/Flickr

Als jij in elke situatie grappig kan zijn, dan ben je waarschijnlijk erg geliefd bij je vrienden en collega's.

Uit onderzoek van de Illinois State University en California State University blijkt dat gevoel voor humor heel belangrijk is en onafhankelijk van hoe mensen hun ideale vriend of liefdespartner verder omschrijven.

In een ander onderzoek van wetenschappers aan de DePaul University en Illinois State University werd ontdekt dat het gebruik van humor als je iemand voor het eerst ontmoet erg kan helpen bij de vraag of iemand je leuk vindt.

Het blijkt zelfs dat mensen die een grappige opdracht uitvoeren (zoals geblinddoekt een dans van iemand anders aangeleerd krijgen) een grotere aantrekkingskracht hebben.


Je bent heel empathisch

Foto: guruXOX/Shutterstock

Als je populair wil zijn - in de zin van geliefd en niet in de zin van erg bekend, maar gehaat - dan doe je er goed aan empathie te tonen voor anderen.

Onderzoekers van de University of Surrey en de Yale University hebben ontdekt dat werknemers met meer emotionele intelligentie en empathisch vermogen beter omgaan met collega's en hogere posities bereiken binnen het bedrijf.

In zijn boek The Power Paradox uit 2016 gaf psycholoog Dacher Keltner van de University of California een aantal tips over hoe je meer empathisch en daarmee machtiger kunt worden: stel open vragen, luister actief en vraag anderen wat ze in een bepaalde situatie zouden doen voordat je zelf advies geeft.


Je weet wanneer en hoe je iets persoonlijks moet delen

Foto: John Moore/Getty Images

Volgens onderzoek is de ontwikkeling van een vriendschap sterk afhankelijk van het delen van persoonlijke ervaringen. Maar als je te snel heel persoonlijk wordt, loop je het risico juist niet als sympathiek ervaren te worden.

Als je vroeg in een vriendschap of andere relatie iets heel intiems onthult, dan duidt dat op onzekerheid en kun je minder aardig gevonden worden, blijkt uit onderzoek van aan de Old Dominion University.

Probeer stapje voor stapje opener te worden en moedig de ander aan dat ook te doen. Je zou uiteindelijk bijvoorbeeld kunnen praten over onderwerpen waar deelnemers aan dit onderzoek het ook over hadden: je leukste hobby's en je gelukkigste jeugdherinneringen.


Je knikt aandachtig als andere mensen praten

Foto: Todd Warshaw/Getty

Met je hoofd knikken is een makkelijke manier om in de gunst te komen bij je gesprekspartner.

Uit een klein Japans onderzoek blijkt dat door computers gemaakte figuurtjes die knikken als vriendelijker, aantrekkelijker en makkelijker benaderbaar werden ervaren als poppetjes die hun hoofd schudden of stil hielden. Op de schaal van vriendelijkheid scoorden de 'knikkers' 40 procent hoger dan de figuurtjes die hun hoofd stil hielden.

Deze techniek werkt ook buiten het laboratorium: Gedragswetenschapper Vanessa Van Edwards schrijft in HuffPost dat je de "drievoudige knik" kan gebruiken als een subtiel teken voor je gesprekspartner om verder te praten. Ze stelt: "Als ze eenmaal klaar zijn met praten en pauzeren, knik dan drie keer snel achter elkaar en meestal gaan ze dan door."


Je stelt veel vragen tijdens een gesprek

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Oh, vertel!

In een serie onderzoekers hebben wetenschappers van Harvard ontdekt dat mensen die veel vragen stellen als vriendelijker worden ervaren dan mensen die minder vragen stellen. Vooral doorvragen over iets waarover je al aan het praten bent, draagt daar aan bij.

In een van de onderzoeken hebben de wetenschappers de resultaten geanalyseerd van een speeddate-sessie en daaruit bleek dat mensen die meer doorvroegen, een grotere kans hadden gevraagd te worden voor een tweede date.

LEES OOK: 10 dingen die je van Máxima kunt leren als je zelf in de spotlights staat