De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt banken in de eurozone te verplichten tot het aanhouden van extra kapitaal als zij beleggen in staatsobligaties.

Op die manier moet voorkomen worden dat zwakke banken goedkope kredieten van de ECB voor die beleggingen gebruiken. Dat schreef zakenkrant Financial Times donderdag op basis van een interview met ECB-bestuurder Peter Praet.

In de financiële markten bestaan al langer zorgen over deze vicieuze cirkel. Banken zouden het goedkoop bij de ECB geleende geld op hun beurt weer moeten gebruiken om uit te lenen aan bedrijven en huishoudens.

De ECB neemt over een klein jaar het toezicht op de Europese banksector voor zijn rekening. Voor dat het zover is zullen de banken worden onderworpen aan een onderzoek naar de kwaliteit van hun bezittingen en een stresstest die moet uitwijzen of de instellingen bestand zijn tegen een nieuwe crisis.

Hervorming banken 2016

Aandeelhouders en schuldeisers van grote banken kunnen vanaf 2016 overigens sneller worden aangesproken, als een bank in de problemen komt. Europese banken die dreigen om te vallen moeten vanaf dat jaar eerst zichzelf te redden van de ondergang.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad sloten woensdagavond een akkoord gesloten over het versneld invoeren van nieuwe regels, die de belastingbetaler moeten ontzien bij een eventuele ontmanteling (bail in) van een bank.

Lees ook:

Dijsselbloem: Slovenië kan eigen boontjes doppen met banken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl