• ECB-president Christine Lagarde vertelde vrijdag dat ze niet te snel wil optreden tegen de hoge inflatie in de eurozone, omdat dan het gevaar bestaat dat het economische herstel wordt afgeremd.
  • Een week eerder leek Lagarde de deur nog op een kier te zetten voor een renteverhoging van de ECB.
  • Per saldo lijkt de wijfelende houding van de ECB de dollar in de kaart te spelen de komende maanden.

ANALYSE – De inflatie in de eurozone is opgelopen tot ruim 5 procent in januari, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Europese Centrale Bank (ECB) gaat ingrijpen om de inflatie te beteugelen. Maar beleidsmakers bij de centrale bank zijn hierover allesbehalve eenduidig in hun communicatie.

Afgelopen week leek de centrale bank een voorschot op te nemen op een verkrapping van het monetaire beleid. ECB-president Christine Lagarde weigerde tijdens de persconferentie over het monetaire beleid te herhalen dat de rente in de eurozone dit jaar onveranderd blijft. Daarin zagen financiële markten zagen een duidelijke aanwijzing dat er voor de jaarwisseling een of misschien zelfs twee renteverhogingen aankomen.

De zinspeling van Lagarde zorgde ervoor dat de euro afgelopen week ten opzichte van de dollar steeg naar ruim 1,14 dollar per euro, het hoogste niveau sinds de eerste helft van november.

Als de ECB de beleidsrente verhoogt, zou dat de eerste keer zijn sinds 2011. Leuke geheugenopfrisser: op dat moment was Nederland nog vice-wereldkampioen en de Griekse schuldencrisis moest nog worden opgelost.

Dollar houdt voordeel tegenover euro

Luidt de omslag van het ECB-beleid het begin van een opmars van de euro in? Er zijn twee redenen waarom die kans niet heel groot is.

In de eerste plaats is de recente winst van de euro vooral veroorzaakt doordat financiële markten moeten wennen aan het idee dat er toch een moment komt waarop de extreem lage Europese rente weer gaat oplopen. Voorlopig zijn de mogelijke maatregelen van de ECB echter kinderspel bij wat er in andere landen gebeurt.

De Bank of England (BoE) heeft aan de overkant van het Kanaal bijvoorbeeld eind vorig jaar de rente al verhoogd. Begin deze maand volgde een tweede verhoging en daar komen in de loop van het jaar ongetwijfeld nog een paar rentezetten achteraan.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente nog niet aangepast. Maar alles wijst erop dat de Fed net als de Britse centrale bank veel harder op de rem gaat trappen om de inflatie te beteugelen dan de ECB van plan is.

Momenteel houden economen en handelaren rekening met vijf of waarschijnlijk zelfs zes renteverhogingen in de Verenigde Staten voor dit jaar. In dat geval zou de Amerikaanse rente aan het eind van dit jaar uitkomen op 1,5 procent.

Voorlopig staat het belangrijkste rentetarief van de ECB op nul procent en moeten commerciële banken een half procent boeterente betalen als ze geld bij de centrale bank parkeren. Het is nog lang niet zeker of daar voor de jaarwisseling verandering in komt, wat overigens de tweede reden is waarom een opmars van de euro niet voor de hand ligt.

Vrijdag vertelde Lagarde namelijk in een interview met een Duitse krantengroep dat de ECB niet overhaast te werk moet gaan en dat een renteverhoging niet een oplossing is voor de huidige problemen. Daarbij streepte ze aan dat de Europese economie een voorzichtig herstel doormaakt, terwijl de economie in de Verenigde Staten oververhit dreigt te raken.

Juist dat verschil in het economische groeitempo van de VS en de eurozone is een belangrijke reden waarom het een kwestie van tijd lijkt voordat de dollar sterker wordt tegen opzichte van de euro.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.