E-books zitten flink in de lift. Vorig jaar werden er ruim 1,7 miljoen exemplaren verkocht, zo’n 38 procent meer dan in het voorgaande jaar.

De omzet uit e-books is met 16,6 miljoen euro (groei 37,2 procent) niettemin nog altijd relatief klein, blijkt uit woensdag verschenen cijfers van marktonderzoeker GfK.

De markt voor e-books is in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld. Betaalde e-books maken in Nederland nog maar 4,5 procent van de boekenomzet uit. In de VS is dat al meer dan 22 procent; in Groot-Britannië al 12 procent, schreef Z24 eerder.

Piraterij en hoge btw

Eén van de redenen daarvoor is piraterij. Nederland telt inmiddels 1,1 miljoen e-readers. Daar staan gemiddeld 117 boeken op, maar slechts 10 procent daarvan is betaald.

Piraterij is waarschijnlijk niet de enige oorzaak van het lage aandeel van e-books in Nederland. Het hoge btw-percentage op e-books (21 procent tegen 6 procent), speelt wellicht ook een rol. Net als de terughoudende houding van uitgevers én (online) boekverkopers: je ziet nauwelijks stunts met e-books. Anders dan bij papieren boeken waarvoor nog altijd een vaste prijs geldt, is de verkoopprijs voor e-books namelijk vrij.

Ook mist Nederland een Amazon, dat met zijn Kindle de markt voor e-books een grote impuls gaf. De online gigant stelde overigens onlangs wel zijn Kindle Store open voor Nederlandstalige boeken.

Papieren boek op z'n retour

De verkoop van papieren boeken loopt steeds verder terug, aldus GfK. Vorig jaar werden er 39,3 miljoen papieren boeken verkocht, zo'n 10 procent minder dan in 2012. De omzet daarvan daalde met 6,6 procent tot 508,7 miljoen euro.

Vooral in het segment bestsellers werden afgelopen jaar slechte zaken gedaan. Op titels in de top 100 is volgens GfK ongeveer 30 procent minder omzet behaald. Mede door de hype rond de Vijftig tinten-reeks liepen bestsellers in 2012 juist nog vrij goed.

Engelstalige boeken

De bestedingen in de boekenbranche dalen al een aantal jaar. De noodlijdende boekwinkelketen Polare, die deze week uitstel van betaling kreeg, raakte hierdoor in de financiële problemen. (Lees ook: 7 redenen waarom Polare ten onder gaat)

De decemberverkopen in de boekenbranche waren afgelopen jaar niettemin iets beter dan verwacht, stelt GfK-onderzoeker Cary Richards. In twee van de vijf zogeheten feestweken was zelfs sprake van een iets hogere omzet op papieren boeken dan in dezelfde week in 2012.

Niet alle boeken die worden verkocht zijn Nederlandse titels. Meer dan 10 procent wordt inmiddels aan anderstalige titels uitgegeven, blijkt uit de cijfers van GfK. Het gaat dan vooral om Engelstalige werken.

Lees ook

7 redenen waarom Polare ten onder gaat

'E-readers barstensvol illegale boeken'

Waarom e-books zo duur zijn

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl