130.000 flessen van de beste wijnen ter wereld worden de komende maanden in Nederland en België geveild.

Een uitgelezen kans om een Château Mouton Rothschild uit 1957, een Domaine La Romanée-Conti uit 1945 of ‘gewoon’ een mooie Meursault van begin deze eeuw aan je verzameling toe te voegen.

Waar haalt de Belgische elite zijn wijn vandaan? Het is een beetje een lastige vraag, want hun vaste adres is er niet meer. De Wijnmakelaarsunie, in 1965 opgericht door John Monard en uitgegroeid tot de grootste en meest exclusieve wijnimporteur van België, heeft vorig jaar juni de deuren moeten sluiten.

Wat rest is een van de mooiste collecties wijnen in Europa, de museumcollectie van de Wijnmakelaarsunie. 130.000 flessen voornamelijk Franse topwijnen – al haalde Monard zijn neus ook niet op voor een extreem goede port – van de beste wijnhuizen moeten nu gedwongen worden verkocht.

Aan veilinghuis Troostwijk Auctions Belgie is gevraagd de veiling te verzorgen. “Wij veilen normaliter alles, maar dit was zo’n unieke collectie, dat we er een specialist hebben bij hebben gezocht. Winefield’s Auctioneers is onze partner bij deze veiling en zij hebben ons geholpen de collectie te inventariseren,” zegt Andy Vons, directeur van Troostwijk Belgie.

Omdat het zo’n enorme collectie betreft, zal het veilen in meerdere keren gebeuren. Op 18 maart start de eerste online veiling bij Troostwijk Auctions en op 24 maart verzorgt Winefield’s Auctioneers de eerste van een reeks live-veilingen in het wijnkasteel Genoels-Elderen in België. Later volgen ook veilingen in Amsterdam en Singapore.

“Dat is een echte live-veiling. De flessen in de 340 kavels voor deze veiling zijn de afgelopen weken stuk voor stuk schoongemaakt en bekeken. Bieden kan via de telefoon, internet of op het kasteel zelf,” vertelt Vons.

Lees ook op Business Insider

Château Mouton Rothschild

Op deze live-veiling, en de vijf á zes die nog zullen volgen, komen de 50.000 echte topstukken onder de hamer. Milan Veld van Winefield’s beschouwt een magnum Château Mouton Rothschild uit 1974 als een van de topstukken van de eerste veiling met een geschatte waarde van 7.100 tot 10.400 euro. Een ander topstuk is een magnum La Romanée-Conti uit de Bourgogne waar een koper €25.000 euro voor zal moeten neerleggen.

De Romanée-Conti Grand Cru 1999 moet tussen de 10.800 en 13.300 euro opbrengen, de Château Mouton Rothschild 1947 tussen de 7100 en 10.400 euro.

De Romanée-Conti Grand Cru 1999 moet tussen de 10.800 en 13.300 euro opbrengen, de Château Mouton Rothschild 1947 tussen de 7100 en 10.400 euro.

De live veilingen op het kasteel zullen vooral echte verzamelaars en investeerders trekken, denkt Vons. “We verwachten veel kopers uit Azië, de VS en Rusland.”

De leek vraagt zich misschien af wat iemand bezielt een fles uit 1945 te kopen. Is dat nog wel te drinken? “Ik weet inmiddels van onze wijnconsultant dat ’45 een topjaar was voor een La Romanée-Conti,” zegt Vons. “De meeste verzamelaars en liefhebbers zien het echter meer als een investering of als verzameling. En als iemand met genoeg geld een zo’n flesje een keer opentrekt voor een speciale gelegenheid, dan helpt dat de andere investeerders alleen maar. Voor elke bijzondere fles die opengaat, worden de flessen die overblijven nog meer waard.”

Internetveiling

Voor particulieren is de veiling die Troostwijk zelf organiseert misschien nog wel interessanter. Hier worden de meer betaalbare 80.000 overige flessen aangeboden. Het is vaak wijn van de net iets minder bekende huizen die in kwaliteit niet veel onderdoet voor de topstukken.

“Betaalbaar is dan relatief, want ook die flessen kosten al snel een paar honderd euro, maar ze zijn wat meer bereikbaar voor een grote groep. Die wijnen zijn ook wel interessant voor de horeca en de groothandel. Vandaar dat we ook nog een B2B-veiling gaan organiseren,” zegt Vons

Heeft Vons zelf al een flesje op het oog? “Het is, en dat is de andere kant van de medaille, natuurlijk wel gewoon een faillissementsveiling waarbij we de opbrengst voor de schuldeiser zo hoog mogelijk moet zijn. Dus nee, die wijn is voor kopers. Maar na afronding van dit project gaan we echt wel een mooi flesje openmaken.”

TBAuctions (Troostwijk Veilingen en BVA Auctions) is Europees marktleider in online veilingen en expert in online veilen op het terrein van industrie, consumentenproducten, automotive, onroerend goed en kunst & antiek.

Kijk hier voor de online wijnveiling.