• Onderzoeksbureau Corporate Knights heeft de jaarlijkse ranglijst gepubliceerd van meest duurzame bedrijven ter wereld met een beursnotering.
  • Daarbij is niet alleen gekeken naar alle inspanningen op milieugebied, maar ook naar diversiteitsbeleid en het betalen van belastingen.
  • Onder de elf meest duurzame bedrijven zit onder meer een energiebedrijf, de grootste bank van Latijns-Amerika en een spoorwegmaatschappij.

Veel bedrijven hebben de mond vol van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar bij wie blijft dat steken bij goede bedoelingen en bij wie zijn het naast woorden ook echt daden?

Het Canadese onderzoeksbureau Corporate Knights heeft de jaarlijkse ranglijst gepubliceerd van meest duurzame beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Het gaat om ondernemingen met minimaal 1 miljard dollar omzet.

Daarvoor heeft Corporate Knights gekeken naar 24 verschillende factoren variërend van energie- en waterverbruik tot diversiteit binnen de organisatie, van de hoeveelheid afval tot ziekteverzuim en van schone investeringen tot de hoeveelheid betaalde belasting.

Het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf op de lijst is AkzoNobel op de 27e plaats. Onder het motto ‘Doing more with less‘ heeft het verfconcern duurzaamheidsprincipes opgenomen in de manier van werken en zakendoen en zichzelf ten doel gesteld om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Ook ING en KPN staan in de top 100.

Maar volgens de criteria van Corporate Knights zijn 26 bedrijven nog beter bezig op het gebied van duurzaamheid. Dit zijn de elf hoogst genoteerde bedrijven op de lijst.

11. Rexel, Frankrijk

Rexel is een groothandel in elektrische en elektrotechnische materialen dat wereldwijd actief is. Het Franse bedrijf levert aan de industrie, installatiebedrijven, technische diensten en aan zelfstandigen en zegt altijd op zoek te zijn naar “duurzame en innovatieve oplossingen”. Het gaat daarbij onder meer om zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en ledverlichting.

10. Canadian National Railway, Canada

De Canadese spoorwegmaatschappij exploiteert een spoorwegnetwerk van in totaal ruim 30.000 kilometer. Behalve in Canada zelf heeft Canadian National Railway ook spoorlijnen in de Verenigde Staten.

"Verantwoordelijkheid nemen staat centraal bij de manier waarop CN wil bouwen aan een duurzame toekomst", reageert topman J.J. Ruest op de hoge plek op de lijst. "We zullen verdergaan met het veilig en efficiënt vervoeren van goederen en het aantrekken van divers talent."

9. American Water Works, Verenigde Staten

Het nutsbedrijf American Water Works is in zestien verschillende Amerikaanse staten verantwoordelijk voor de watervoorziening, vooral in het oosten van de VS. Behalve het leveren van schoon en veilig drinkwater wil American Water Works ook bijdragen aan het bestrijden van racisme en ongelijkheid.

8. Metso Outotec, Finland

Het Finse Metso Outotech levert technologie en diensten aan de mijnbouw en de metaal- en recyclingindustrie en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf heeft concrete doelen vastgelegd om bij te dragen aan het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 °C.

"We willen samen met onze klanten, partners en gemeenschappen de duurzame innovatie versnellen", zegt directeur Business Development Piia Karhu over de ambitieuze doelstellingen van Metso Outotech.

7. Kering, Frankrijk

Het Franse Kering is een holding van luxegoederenmerken, waaronder Gucci en Yves Saint Laurent. Het bedrijf behaalt de meeste omzet in Azië. Volgens chief sustainability officer Marie Claire Daveu van Kering is duurzaamheid niet langer een optie, maar cruciaal als bedrijven willen overleven.

6. McCormick, Verenigde Staten

Het Amerikaanse McCormick is wereldwijd marktleider op het gebied van kruiden en specerijen en levert aan voedselproducten, supermarkten en restaurants.

"Samen werken aan de toekomst van smaken en de impact op de planeet verminderen is nog nooit zo belangrijk geweest", zei CEO Lawrence E. Kurzius over de zesde plek op de lijst.

5. Stantec, Canada

Ingenieursbureau Stantec levert wereldwijd professionele advies- en managementdiensten op het gebied van milieu, bodem, afval, infrastructuur en veiligheid.

"Onze teams zullen verder gaan met het implementeren van duurzaamheid in onze eigen bedrijfsvoering en ook onze klanten helpen bij het stellen en behalen van hun duurzaamheidsdoelen", zegt CEO Gord Johnston over de top-5-notering. In Nederland heeft Stantec vestigingen in Arnhem en in Delft.

4. Neste Oyj, Finland

Het Finse Neste Oyj is een olie- en marketingbedrijf. Het bedrijf produceert en raffineert olieproducten, maar vermarkt ze ook. Neste Oyj heeft ook een raffinaderij voor hernieuwbare diesel in Rotterdam.

Milieudefensie beschuldigde het bedrijf er vorig jaar november van dat toeleveranciers juist ernstige milieuschade veroorzaken door bossen te kappen, maar daar is in een door het bedrijf ingesteld onderzoek geen bewijs voor gevonden.

3. Banco do Brasil, Brazilië

Banco do Brasil is de grootste bank van Latijns-Amerika en is voor 70 procent in handen van de Braziliaanse overheid. De bank heeft als bedrijfsfilosofie "de band tussen werknemers en bedrijven te verstevigen en bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het land."

Volgens lokale media is de Braziliaanse president Bolsonaro van plan CEO Andre Brandao te ontslaan, vanwege een plan om 361 vestigingen te sluiten.

2. Ørsted, Denemarken

Ørsted is een groot Deens energiebedrijf dat in 2016 aankondigde zich volledig te richten op hernieuwbare energie en alle olie- en gasactiviteiten af te stoten. Het grootste deel van de winst komt uit windenergie.

"Door aan te tonen hoe een groot bedrijf snel en succesvol kan switchen van zwarte naar groene energie heeft Ørsted zijn plek verdiend als meest inspirerend en duurzaam energiebedrijf ter wereld", zegt CEO Toby Heaps van het voor de ranglijst verantwoordelijke Corporate Knights.

1. Schneider Electric, Frankrijk

Het meest duurzame grote beursgenoteerde bedrijf ter wereld is Schneider Electric. De in de Parijse voorstad Rueil-Malmaison gevestigde multinational is wereldleider op het gebied van energiebeheerssystemen. Het bedrijf sprong dit jaar van de 29e naar de 1e plaats op de ranglijst.

"We zijn vereerd en dankbaar dat we door Corporate Knights op de eerste plek zijn gezet", reageerde de trotse CEO Jean-Pascal Tricoire. "Het is een grote aanmoediging voor onze teams en partners, en een geweldige erkenning van meer dan 15 jaar inzet om ons bedrijf en de wereld groener en inclusiever te maken."

Lees meer over duurzaam ondernemen: